ΚΟΙΝΩΝΙΑ

HSBC: Ανεβαίνει στην κατάταξη των εμβολιασμών η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει χορηγήσει περισσότερες από 40 δόσεις εμβολίων ανά 100 άτομα πληθυσμού

φωτ.: AP

Ανοίγει το βήμα της στους εμβολιασμούς η Ελλάδα, αφότου η επιτάχυνση των αντίστοιχων προγραμμάτων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε ως αποτέλεσμα να μείνει πίσω στην κατάταξη.

Τα τελευταία στοιχεία της HSBC δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει χορηγήσει περισσότερες από 40 δόσεις εμβολίων ανά 100 άτομα πληθυσμού, κάτι που σημαίνει ότι πλέον έχει αφήσει πίσω της τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

hsbc-anevainei-stin-katataxi-ton-emvoliasmon-i-ellada0

Πρόκειται για μία σαφή βελτίωση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έχοντας χορηγήσει λιγότερες από 40 δόσεις ανά 100 άτομα πληθυσμού, βρισκόταν τρίτη από το τέλος στην κατάταξη (μπροστά μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία).

hsbc-anevainei-stin-katataxi-ton-emvoliasmon-i-ellada1

Κατά τα άλλα, η συνολική εκτίμηση της HSBC είναι ότι η κατάσταση της πανδημίας βελτιώνεται σε όλη την Ευρώπη. «Καθώς τα νούμερα των νέων κρουσμάτων μειώνονται, όλο και περισσότερα περιοριστικά μέτρα αίρονται», σημειώνει ο επενδυτικός οίκος.

hsbc-anevainei-stin-katataxi-ton-emvoliasmon-i-ellada2

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τόσο τα νέα κρούσματα όσο και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ παραμένουν σε καλή τροχιά, παρουσιάζοντας μείωση σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η HSBC διαπιστώνει ότι τα κρούσματα είναι μόνο οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

hsbc-anevainei-stin-katataxi-ton-emvoliasmon-i-ellada3

Συνολικά, τα προγράμματα εμβολιασμών φαίνεται να αποδίδουν, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων ανάμεσα στις μεγαλύτερες ηλικίες (που εμφανίζουν όλο και υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων)  είναι συγκριτικά χαμηλοί.

hsbc-anevainei-stin-katataxi-ton-emvoliasmon-i-ellada4

«Ωστόσο, όσο η προστασία από τα εμβόλια δεν έχει φτάσει στα επίπεδα της συλλογικής ανοσίας, μεταλλάξεις όπως η ινδική θα μπορούσαν να ξεγλιστρήσουν από την ασπίδα προστασίας και άρα να δημιουργήσουν τον κίνδυνο ενός νέου κύματος κορωνοϊού τους επόμενους μήνες», τονίζει η HSBC.

hsbc-anevainei-stin-katataxi-ton-emvoliasmon-i-ellada5

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News