5 ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Capital Economics: Πόσο κοστίζει στην Ευρώπη το «σίριαλ» της Johnson & Johnson

Πόσο πίσω θα μείνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα - Τι θα γίνει στο χειρότερο πιθανό σενάριο, εάν η Ευρώπη «πετάξει» τα εμβόλια J&J και AstraZeneca

Capital Economics: Πόσο κοστίζει στην Ευρώπη το «σίριαλ» της Johnson & Johnson

Οι αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου της Johnson & Johnson και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις της φαρμακευτικής είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η Ευρώπη, πάνω που το εμβολιαστικό της πρόγραμμα είχε αρχίσει να ανεβάζει ρυθμούς, τονίζει σε σημερινή ανάλυσή του ο οικονομολόγος της Capital Economics David Oxley.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, μόνο το «σίριαλ» με το εμβόλιο της J&J μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση ενός μήνα στη μάχη της Ευρώπης απέναντι στην πανδημία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το άνοιγμα των οικονομιών, την ώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την κρίσιμη τουριστική σεζόν. Στην απίθανη περίπτωση που τα εμβόλια των Johnson & Johnson και AstraZeneca εγκαταλειφθούν, τότε τα πάντα θα πάνε τουλάχιστον δύο μήνες πίσω, αναφέρει η ανάλυση.

Capital Economics: Πόσο κοστίζει στην Ευρώπη το «σίριαλ» της Johnson & Johnson-1

Ο Oxley της Capital Economics επιχειρεί να απαντήσει σε πέντε κρίσιμες ερωτήσεις.

1)      Ποιο είναι το θέμα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Καταγράφηκαν περιστατικά σπάνιων και σοβαρών θρομβώσεων στις ΗΠΑ, όλα ανάμεσα σε γυναίκες 18 έως 48 ετών. Σημειώνεται ότι παρόμοιες παρενέργειες διαπιστώθηκαν στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία («viral vector»).

2)      Τι σημαίνει;

Οι αμερικανικές αρχές έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου για τώρα και η εταιρεία έχει καθυστερήσει τις παραδόσεις της στην Ευρώπη, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα. Η ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων ΕΜΑ, που ενέκρινε το εμβόλιο τον Μάρτιο, εξετάζει τα αμερικανικά δεδομένα.

3)      Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη;

«Είναι απίστευτα μη βοηθητικό, για να μην πω κάτι περισσότερο», εξηγεί ο οικονομολόγος. Είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η Ευρώπη, την ώρα το αργό πρόγραμμα εμβολιασμών της άρχιζε να παίρνει μπροστά.

Όπως εξηγεί η Capital Economics, το εμβόλιο της J&J ήταν πολύ σημαντικό γιατί χορηγείται σε μία μόνο δόση. Αυτό σημαίνει ότι τα 55 εκατομμύρια δόσεις που επρόκειτο να παραδοθούν μέσα στο β΄ τρίμηνο αποτελούσαν το ένα τέταρτο των «όπλων» που θα είχε η Ε.Ε. για τον πλήρη εμβολιασμό στο διάστημα αυτό. Ακόμα και εάν τελικά η αναστολή χορήγησης του εμβολίου δεν διαρκέσει για πάντα, ο περιορισμός της χρήσης του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (πιθανότατα στους μεγαλύτερους) θα επιβραδύνει σημαντικά τους εμβολιασμούς, με δεδομένο  ότι τα χαρτοφυλάκια των εμβολίων και τα logistics θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

4)      Τι θα γίνει  με τον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια;

Η Capital Economics πιστεύει ότι το πλήγμα στην εμπιστοσύνη θα περιοριστεί στο εμβόλιο της J&J, όπως συνέβη και με το σκεύασμα της AstraZeneca.  Τα εμβόλια που κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο mRNA (Pfizer και Moderna) δεν έχουν επηρεαστεί από τη μέχρι στιγμής κρίση εμπιστοσύνης στο AstraZeneca. Όμως, αυτό σημαίνει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το σκεύασμα της Pfizer και άρα θα είναι ευάλωτο σε τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν γύρω από αυτό το εμβόλιο.

5)      Τι σημαίνει αυτό για την άρση των lockdowns;

Ο σημερινός ρυθμός των εμβολιασμών ενδεχομένως να απειληθεί, τονίζει η Capital Economics. Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca (κάτι που ωστόσο δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο του οίκου), αυτό θα προκαλούσε καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών στους εμβολιασμούς. 

Πάντως, ο David Oxley της Capital Economics διατηρεί την πρόβλεψή του ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα εμβολιάσουν το 50% των ενηλίκων έως τα μέσα του Ιουλίου, κάτι που θα επιτρέψει τη σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το τρίτο τρίμηνο. Όμως, όπως καταλήγει ο οικονομολόγος, τα περιθώρια για θετικές εκπλήξεις συρρικνώνονται με γρήγορους ρυθμούς. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News