Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 12:46
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

HSBC για Ελλάδα: «Σπιντάρουν» κρούσματα αλλά και εμβολιασμοί

HSBC για Ελλάδα: «Σπιντάρουν» κρούσματα αλλά και εμβολιασμοί

Κόντρα στην τάση που θέλει τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού να μειώνονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κινείται η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της HSBC. Όμως από την άλλη πλευρά, ενθαρρυντική είναι η διαπίστωση του οίκου ότι το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμών άνοιξε αισθητά το βήμα του τις τελευταίες ημέρες και πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά που προχωρούν γρηγορότερα στην Ευρώπη.

Στη μάχη της Ευρώπης κατά του κορωνοϊού, η HSBC εντοπίζει τρεις θετικές ειδήσεις:

  • Πρώτον, τα νέα κρούσματα μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες την τελευταία εβδομάδα, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού έχουν μειωθεί στο μισό.
  • Δεύτερον, τα στοιχεία από το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ φαίνονται υποσχόμενα, καθώς οι ρυθμοί των νέων κρουσμάτων μειώνονται γρηγορότερα στις πληθυσμιακές ομάδες και στις περιοχές όπου οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει περισσότερο.
  • Τρίτον, μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου δείχνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca όχι μόνο μειώνει τον αριθμό των θετικών τεστ ανάμεσα σε αυτούς που το έχουν λάβει κατά 67% (μειώνοντας δηλαδή τόσο τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων όσο και τις πιθανότητες μόλυνσης), αλλά και εμφανίζει αποτελεσματικότητα που δεν μειώνεται (αλλά μπορεί ακόμα και να αυξάνεται) εάν η δεύτερη δόση καθυστερήσει.

Βέβαια, η HSBC τονίζει ότι η Ευρώπη δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αφού τα κρούσματα είναι ακόμα υψηλά, ειδικά στην Ισπανία και την Πορτογαλία.  Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η Ισπανία και η Ελλάδα ήταν οι μοναδικές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν αύξηση των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

HSBC για Ελλάδα: «Σπιντάρουν» κρούσματα αλλά και εμβολιασμοί-1

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, η HSBC αναγνωρίζει ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Με βάση το κριτήριο των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί ανά 100 άτομα πληθυσμού, ο οίκος κατατάσσει την Ελλάδα στην 13η θέση, μετά τη Γερμανία.

HSBC για Ελλάδα: «Σπιντάρουν» κρούσματα αλλά και εμβολιασμοί-2

Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμών επιταχύνεται αισθητά και είναι πλέον το πέμπτο ταχύτερο στην Ευρώπη, έχοντας βελτιώσει εμφανώς τους ρυθμούς του σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

HSBC για Ελλάδα: «Σπιντάρουν» κρούσματα αλλά και εμβολιασμοί-3

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News