ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

HSBC: Ποιες χώρες χάνουν τους στόχους για τους εμβολιασμούς – πού βρίσκεται η Ελλάδα

Θα απαιτηθεί σημαντική επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού για να επιτευχθούν οι στόχοι

φωτ.: Reuters/Anton Vaganov

Αμφισβητούν οι αναλυτές της HSBC την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Κομισιόν για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων στις χώρες της Ε.Ε. έως το τέλος του καλοκαιριού. Με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, θα απαιτηθεί σημαντική επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, εκτιμούν.

hsbc-poies-chores-chanoyn-toys-stochoys-gia-toys-emvoliasmoys-poy-vrisketai-i-ellada0

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, οι περισσότερες χώρες δεν «έπιασαν» το στόχο της Ε.Ε. για τον εμβολιασμό του 80% των κατοίκων άνω των 80 ετών έως τα τέλη του Μαρτίου. Κατά μέσο όρο, λιγότερο από το 60% του πληθυσμού αυτού είχε λάβει μία δόση, με το ποσοστό στην Ελλάδα να είναι ακόμα χαμηλότερο.

hsbc-poies-chores-chanoyn-toys-stochoys-gia-toys-emvoliasmoys-poy-vrisketai-i-ellada1

Μάλιστα, τα στοιχεία της HSBC δείχνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμών μένει πίσω, καθώς την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ήταν το πιο αργό (με βάση τον αριθμό των δόσεων που χορηγήθηκαν ανά 100 άτομα πληθυσμού) ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζει ο οίκος.

hsbc-poies-chores-chanoyn-toys-stochoys-gia-toys-emvoliasmoys-poy-vrisketai-i-ellada2

Συνολικά, οι χώρες που έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Μάλτα, με την Ουγγαρία να ανεβαίνει.

hsbc-poies-chores-chanoyn-toys-stochoys-gia-toys-emvoliasmoys-poy-vrisketai-i-ellada3

Την ίδια στιγμή, πάντως, η HSBC τονίζει ότι το σίριαλ με την AstraZeneca ανεβάζει τους ρυθμούς απόρριψης του σκευάσματος από τους εμβολιαζόμενους (ειδικά στη Γαλλία), με αποτέλεσμα τα αποθέματα και οι αχρησιμοποίητες δόσεις του εμβολίου να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

hsbc-poies-chores-chanoyn-toys-stochoys-gia-toys-emvoliasmoys-poy-vrisketai-i-ellada4

Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων αρχίζουν να πέφτουν ελαφρά και πάλι (αν και τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως να έχουν επηρεαστεί από τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών), με την Ελλάδα και την Πορτογαλία να είναι οι μοναδικές χώρες που εμφάνισαν αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

hsbc-poies-chores-chanoyn-toys-stochoys-gia-toys-emvoliasmoys-poy-vrisketai-i-ellada5

«Το ενθαρρυντικό  είναι ότι η Κομισιόν προσδοκά την αύξηση στις παραδόσεις εμβολίων περίπου στα 360 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, από 100 εκατ. δόσεις το πρώτο τρίμηνο», σημειώνουν οι αναλυτές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News