Κόσμος Πέμπτη 20/05/2021, 09:32
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Ποια εμβόλια βοηθούν τις χώρες να βγουν πιο γρήγορα από την κρίση

Bloomberg: Ποια εμβόλια βοηθούν τις χώρες να βγουν πιο γρήγορα από την κρίση

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν πλεόν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, με την εικόνα να είναι πάντως αρκετά άνιση ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στις χώρες, που έχουν πετύχει να εμβολιάσουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους, τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν και οι οικονομίες παίρνουν και πάλι μπρος, η ανάπτυξη ανεβάζει ταχύτητα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει παντού, παρατηρεί το Bloomberg. 

Έχουμε μπροστά μας δύο πολύ διαφορετικά παραδείγματα. Το Ισραήλ, όπου τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού μειώνονται συνεχώς και τις Σεϋχέλλες, τη χώρα που έχει εμβολιάσει μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού από οποιαδήποτε άλλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση κρουσμάτων. 

Ένας λόγος για αυτό ενδεχομένως να είναι τα διαφορετικά εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί. «Ενδείξεις από το παγκόσμιο εγχείρημα του εμβολιασμού αποκαλύπτουν ότι τα εμβόλια τεχνολογίας messenger RNA, που αναπτύσσουν η Moderna ή οι Pfizer/BioNTech είναι καλύτερα στο να σταματούν τη μεταδοτικότητα και κατά συνέπεια τη συνέχεια της εξάπλωσης- ένα απροσδόκητο έξτρα όφελος, καθώς το πρώτο κύμα των εμβολίων κατά της Covid-19 έχει πρωταρχικό σκοπό το να εμποδίζει τη σοβαρή νόσο» γράφει το Bloomberg. 

Άλλα εμβόλια, αν και άκρως αποτελεσματικά στο να προστατεύσουν από τη βαριά νόσο ή τον θάνατο από Covid-19 και επομένως άκρως πολύτιμα στη μάχη της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, δεν φαίνεται να έχουν αυτό το έξτρα όφελος στον ίδιο βαθμό. «Θα είναι αυξανόμενη η τάση, καθώς οι χώρες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά στο να σταματούν τη μετάδοση από αλλα» λέει ο Νικολάι Πετρόφσκι, καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και ο κ. Πετρόφσκι, όπως συνολικά οι ειδικοί, ξεκαθαρίζουν ότι ο εμβολιασμός με οποιοδήποτε εγκεκριμένο σκεύασμα είναι πάντα προτιμότερος έναντι του μη εμβολιασμού. Χιλιάδες άνθρωποι που εμβολιάστηκαν και μετά κόλλησαν Covid-19 πέρασαν τη νόσο ελαφριά, ενώ η ηλικία τους και η κατάσταση της υγείας τους ήταν τέτοια που θα μπορούσε να τους έχει οδηγήσει στην εντατική. 

Μελέτες που στηρίχθηκαν σε εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στο Ισραήλ με το Pfizer-BioNTech αποκαλύπτουν ότι προστατεύει περισσότερο από 90% έναντι των ασυμπτωματικών μολύνσεων και αυτό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όπως εξηγεί η Ράινα Μακίντιρ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του New South Wales στο Σίντνεϊ «η ικανότητα του εμβολίου να σταματήσει την ασυμπτωματική μόλυνση είναι ίσως ο καθοριστικός παράγοντας που κρίνει εάν μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης ή όχι». 

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν το 40% του πληθυσμού, κυρίως με mRNA σκευάσματα, ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 85% τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Και στη Βρετανία πάντως που χρησιμοποιείται πρωτίστως το AstraZeneca και σε μικρότερο ποσοστό το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, οι μολύνσεις μειώθηκαν κατά 65% μετά την πρώτη δόση και η μετάδοση εντός της οικογένειας συρρικνώθηκε κατά 50%. Επομένως η υψηλή αποτελεσματικότητα του AstraZeneca, αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των mRNA, έχει επίσης πιστοποιηθεί.

Περισσότερα είναι τα ερωτήματα για εμβόλια που δεν έχουν προς το παρόν λάβει έγκριση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Για παράδειγμα στις Σεϋχέλλες μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων το 60% έχει κάνει το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm και οι υπόλοιποι το AstraZeneca. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News