Κοινωνία Σάββατο 27/03/2021, 12:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self tests: «Όχι» των φαρμακοποιών στη διένεργεια τεστ εντός των φαρμακείων

Ανακοίνωση - αντίδραση από τους φαρμακοποιούς

Self tests: «Όχι» των φαρμακοποιών στη διένεργεια τεστ εντός των φαρμακείων

Κάθετα αντίθετοι στη διενέργεια self tests εντός των φαρμακείων δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στα προωθούμενα σχέδια του υπουργείου Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) τάσσεται υπέρ της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία, αλλά και εναντίον της διενέργειάς τους εντός του φαρμακείου, ακόμη κι αν προβλέπεται αντίτιμο 2 ευρώ.

«Η κατηγορηματική θέση του ΠΦΣ είναι ότι συζητάμε κάτω από πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες των self test, με την προϋπόθεση να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων μας και ταυτόχρονα να αποφευχθούν υγειονομικοί κίνδυνοι για τους πολίτες και το προσωπικό μας» τονίζεται χαρακτηριστικά, με αφορμή δημοσιεύματα περί της διένεργειας self tests εντός των φαρμακείων με αντίτιμο 2 ευρώ.

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην διενεργούνται τα self test στα φαρμακεία, λόγω επιδημιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. Ως φαρμακοποιοί είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την υγεία των ασθενών που επισκέπτονται τα φαρμακεία και έχουν την ανάγκη της μέγιστης προστασίας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα self tests θα ξεκινήσουν να διατίθενται από τις αρχές Απριλίου, σε μια προσπάθεια επέκτασης του testing, με στόχο την ομαλότερη επιστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας στην κανονικότητα. 

Τις επόμενες ημέρες δε, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για τον τρόπο διάθεσης, διενέργειας και δήλωσης των self tests, καθώς προς το παρόν πολλές λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες.

Σύμφωνα πάντως με την χθεσινή ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δυο μηνών. Εξετάζεται μάλιστα, το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες διανομής να δοθεί προτεραιότητα στους έως 67 ετών. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες θα επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα με rapid test (σ.σ. δωρεάν σε δημόσια δομή).

Παρότι η διενέργεια του self test δεν θα είναι υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Κοντοζαμάνης, προανήγγειλε την υποχρεωτική φύση του σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες σχετίζονται με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και τα δικαστήρια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News