Κοινωνία Σάββατο 27/03/2021, 09:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: 1,5 εκατ. εμβολιασμοί μέσα στον Απρίλιο

Σε 2-3 μέρες θα ξέρουμε αν υπάρχει σταθεροποίηση

Β. Κικίλιας: 1,5 εκατ. εμβολιασμοί μέσα στον Απρίλιο

Αισιόδοξος ότι μέσα στον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, δηλαδή όσοι περίπου έγιναν κατά το α’ τρίμηνο του 2021, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τόνισε, παράλληλα, ότι τον επόμενο μήνα θα φθάσουν στην Ελλάδα 1,1 εκατ δόσεις των Pfizer – BioNTech, 450.000 δόσεις της AstraZeneca και περίπου 100.000 δόσεις της Morderna. 

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι μονοδοσικό (σ.σ. χρειάζεται μία δόση), εκτίμησε ότι εντός Απριλίου θα παραδοθούν στη χώρα 70.800 δόσεις, ενώ θα ακολουθήσουν 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, εκ των οποίων το 1 εκατ. αφορά την 1η δόση και οι 500.000 τη 2η δόση. 

Ειδική μνεία έκανε και στα self tests, τα οποία αναμένεται να κάνουν «πρεμιέρα» στις αρχές Απριλίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα επιπλέον εργαλείο στα μοριακά και rapid test. 

«Η τεχνολογία δίνει ένα τρίτο βήμα, το self test και αυτό το όπλο θα το εκμεταλλευτούμε προς όφελος του πολίτη» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, παραπέμποντας στο σχέδιο επαναλειτουργίας ορισμένων κλάδων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία της πανδημίας, υποστήριξε ότι «οι επόμενες 2 – 3 ημέρες θα δείξουν αν υπάρχει σταθεροποίηση και περνάμε σε αποκλιμάκωση», γεγονός το οποίο «σ’ ένα χρονικό διάστημα, θα μας οδηγήσει σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση». 

Κι αυτό, όπως έσπευσε να εξηγήσει, χάρη στην «αύξηση των εμβολίων και του testing, στη βελτίωση του καιρού και στη “μάχη” που δίνουν οι υγειονομικοί».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή 26 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν 1.496 νέα κρούσματα, καθώς και 707 διασωληνωμένοι ασθενείς, αριθμός ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020. Οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 53.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News