Κοινωνία Παρασκευή 26/03/2021, 18:23
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

Παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

Την παράταση του lockdown (βαθύ κόκκινο) σε Αττική και Θεσσαλονίκη κατά ακόμη μία εβδομάδα -έως τις 5 Απριλίου- ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, όμως, το κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση των self tests στις αρχές Απριλίου δημιουργεί νέες συνθήκες, οι οποίες θα μπορέσουν να επιτρέψουν το σταδιακό και μερικό άνοιγμα διάφορων οικονομικών κλάδων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων.

Οι οριστικές αποφάσεις, όπως πρόσθεσε, θα ανακοινωθούν την επόμενη Παρασκευή, αφού πρώτα ληφθεί υπόψη η εισήγηση των Λοιμωξιολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραφε και το πρωί το MoneyReview, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κάμψη του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό σ’ όλες τις «βαθύ κόκκινο» περιοχές, ενώ λειτουργεί με click away και click inside στις «κόκκινες» περιοχές. 

Πού θα είναι υποχρεωτικό το self test

Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δυο μηνών. Εξετάζεται μάλιστα, το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες διανομής να δοθεί προτεραιότητα στους έως 67 ετών. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες θα επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα με rapid test (σ.σ. δωρεάν σε δημόσια δομή).

Παρότι η διενέργεια του self test δεν θα είναι υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προανήγγειλε την υποχρεωτική φύση του σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες σχετίζονται με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και τα δικαστήρια.

Κι αυτό, διότι όπως εξήγησε, στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη σταδιακή και προσεκτική επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα εξάλλου, με πληροφορίες, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξετάζει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 5 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση της υποχρεωτικής διένεργειας self test σε μαθητές και καθηγητές κάθε Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 26 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν 1.496 νέα κρούσματα, καθώς και 707 διασωληνωμένοι ασθενείς, αριθμός ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020. Οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 53.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News