ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Lockdown: Στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου τα πρώτα ανοίγματα

Lockdown: Στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου τα πρώτα ανοίγματα

Με τα κρούσματα χθες να σημειώνουν ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας η συζήτηση περί ανοίγματος μοιάζει περισσότερο με ουτοπική. Αλλά δεδομένων των συνθηκών είναι μία πραγματική συζήτηση που όχι μόνο είναι υπαρκτή αλλά και απαραίτητη. Με αυτά τα δεδομένα πάντως η 29η Μαρτίου ως ημερομηνία επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Ένα σενάριο που μπορεί να δούμε να υλοποιείται είναι κάποια περαιτέρω χαλάρωση την επόμενη Δευτέρα με επίκεντρο της διαδημοτικές μετακινήσεις. Αλλά μέχρι εκεί.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθεται για – τουλάχιστον – μία εβδομάδα μετά στις 5 Απριλίου, αφού η κυβέρνηση θα μελετά τα βήματα της εβδομάδα την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, θεωρείται πως θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για να πάμε στα πρώτα ανοίγματα, καθώς από όλους τους ειδικούς εικάζεται πως το τρίτο κύμα θα παρουσιάσει κάμψη.

Τότε εξάλλου σχεδιάζει η κυβέρνηση και την «είσοδο» στην αγορά του self testing που, όπως είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, θα λειτουργήσει βοηθητικά με το άνοιγμα καθώς όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως θα μπορούν να τεστάρονται και να δημιουργηθεί ένα τείχος ατομικής προστασίας. 

«Αρχές Απριλίου θα είμαστε έτοιμοι» είπε χθες η κ. Πελώνη, προαναγγέλοντας «αναλυτικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες». Από εκεί και πέρα το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως προαναφέρθηκε είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάθε εβδομάδα να έχουμε και ένα άνοιγμα, δίνοντας προτεραιότητα μετά το λιανεμπόριο στα σχολεία και ακολούθως στην εστίαση. Χθες ο αν. υπουργός Στέλιος Πέτσας άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στα τέλη Απριλίου και μετακίνηση από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα.  

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μπάιντεν 

Την ίδια ώρα στην Κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα τους στην αυριανή ημέρα, όχι μόνο λόγω της σημαντικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και των υψηλών προσκεκλημένων αλλά και λόγω της προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας – της πρώτης – μεταξύ Μητσοτάκη και Μπάιντεν. Η επικοινωνίας θα γίνει αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά την Σύνοδο Κορυφής και θα είναι ανεξάρτητη από αυτήν καθώς θα έχει αποκλειστικά διμερή χαρακτήρα. Πρόκειται βεβαίως για σημαντική εξέλιξη καθώς πλην των εθιμοτυπικών ευχών η συζήτηση θα έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα. Το γεγονός δε, πως γίνεται χωρίς ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει επικοινωνήσει με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν της δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News