LOCKDOWN

Το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος

Σχέδιο αποσυμπίεσης εξετάζει η κυβέρνηση - Σκέψεις για άνοιγμα κομμωτηρίων από τις 22 Μαρτίου και για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 29

Το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος

Το σκηνικό με επίκεντρο την πανδημία όπως έχει διαμορφωθεί αποτελεί εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες. Το τριήμερο που μας πέρασε υπήρξε σωρεία καταστρατήγησης των μέτρων με κορωνίδα βεβαίως τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε Ξάνθη, Κοζάνη και Πάτρα, όπου πολίτες γέμισαν ασφυκτικά τους δρόμους.

Την ίδια ώρα μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης η αστυνομία είναι πολύ προσεκτική καθώς η παραμικρή αντίδραση μπορεί να πυροδοτήσει νέα έκρηξη. Χαρακτηριστικό είναι πως στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των μέτρων του τριημέρου η Αστυνομία δεν αντέδρασε αφήνοντας το φαινόμενο να εξελιχθεί.

Την ίδια ώρα η κίνηση σε πλατείες και δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα lockdown. Εμπρός σε αυτή την διαμορφωθείσα κατάσταση η κυβέρνηση έχει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά καθημερινά δυναμώνει, με τα νοσοκομεία ειδικά στην Αττική να γεμίζουν κάθε μέρα και περισσότερο.  

Άνοιγμα στις 22 Μαρτίου  

Η σκέψη που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητήθηκε και χθες κατά την σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσία του Βασίλη Κικίλια και του Σωτήρη Τσιόδρα, είναι να υπάρξει μία πρώτη βαλβίδα αποσυμπίεσης ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός, με ένα πρώτο «άνοιγμα» κυρίως ψυχολογικό και σημειολογικό. Η σκέψη είναι να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και εάν δούμε επιπεδοποίηση της πανδημίας να πάμε σε άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θα δείξουν προς τα πού πάει η κατάσταση, με κυβερνητικά στελέχη πάντως να αντιλαμβάνονται πως η πίεση που υπάρχει πλέον στην κοινωνία χρειάζεται μία διαφορετική διαχείριση.

Ακόμα πάντως και να ευοδωθεί το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος εντός του Μαρτίου, τα σχολεία και η εστίαση είναι βέβαιο πως προγραμματίζονται για τον Απρίλιο. Επιθυμία άλλωστε της κυβέρνησης, όπως έχουν πει ουκ ολίγες φορές στελέχη της είναι όταν υπάρξει άνοιγμα μίας κατηγορίας να είναι πλέον οριστικό και να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Τέλος, στην χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη εναντίον της πανδημίας covid-19.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News