ΠΙΕΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Λιανεμπόριο: Στον «αέρα» η 29η Μαρτίου

Λιανεμπόριο: Στον «αέρα» η 29η Μαρτίου

Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην παρούσα φάση την κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου αφενός η κόπωση των πολιτών είναι μεγάλη και η πίεση στα νοσοκομεία κάθε μέρα είναι και μεγαλύτερη. Και χθες Κυριακή είχαμε περαιτέρω αύξηση των διασωληνωμένων σε αριθμό ρεκόρ (674) – δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική, όπου το ιικό φορτίο παραμένει πολύ υψηλό.

Όπως σημειώνεται αρμοδίως ακόμα και σήμερα να μην εξαφανιζόταν ο ιός με έναν μαγικό τρόπο, το σύστημα υγείας θα πιεζόταν τουλάχιστον για δύο ακόμα εβδομάδες. Καθίσταται συνεπώς σαφές, πως για τουλάχιστον 20 ημέρες ακόμα, δηλαδή έως τις 10 Απριλίου η πίεση θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλη και δεν αποκλείεται έως το τέλος του μηνός ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να καταστεί απαραίτητο να ενταχθεί στον σχεδιασμό του ΕΣΥ. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο άφησε ανοικτό και ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο «Βήμα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο για τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Ακόμα και η 29η Μαρτίου ως «ορόσημο» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι στον αέρα, χωρίς πάντως να έχει απορριφθεί εκ προοιμίου. Προς το τέλος τη εβδομάδας, ως συνήθως, θα εκτιμηθούν τα δεδομένα και θα παρθούν οι αποφάσεις. Το γεγονός πάντως και την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που δεν έγινε τελικά, δείχνει πως η τελική απόφαση είναι πάντα στα χέρια των ειδικών της Επιτροπής.

Κατά τα λοιπά στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν μπορεί να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων βεβαίως και όλα είναι και θέμα ατομικής ευθύνης. Αυτό τον ρόλο έπαιξε και η παρουσίαση του κ. Σκέρτσου την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσε το λεγόμενο self testing, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει δωρεάν τεστ από το φαρμακείο και εάν είναι θετικός να ακολουθήσει ατομικά της οδηγίες των ειδικών, προστατεύοντας τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Στην μεγάλη πάντως εικόνα, στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν πως από τα μέσα Απριλίου και μετά η εικόνα θα αλλάξει άρδην και με δεδομένο τον σταθερό ρυθμό εμβολιασμού η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα θα έρθει προς τα τέλη Απριλίου, χωρίς να υπάρξει νέο πισωγύρισμα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News