Κοινωνία Τρίτη 23/03/2021, 08:37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ. Παγώνη: Να επιταχθούν κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια

Πιθανή η υπέρβαση των 1.000 διασωληνωμένων

Μ. Παγώνη: Να επιταχθούν κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια

Στα νοσοκομεία της Αττικής καλούνται να παρουσιαστούν εντός της ημέρας οι 206 ιδιώτες γιατροί, των οποίων οι υπηρεσίες επιτάχθηκαν από την κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση των πολλαπλών περιστατικών νοσηλειών Covid ασθενών.

Άλλωστε, αποτελεί κοινή ομολογία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας τελεί υπό κατάρρευση, καθώς τα νοσοκομεία είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά γεμάτα, με περισσότερα από 680 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένα.

Μάλιστα, δεν λείπουν και οι καταγγελίες για διασωληνώσεις ασθενών ακόμη και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή τοποθέτηση της Ματίνας Παγώνη, προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα» διερωτήθηκε, ενδεικτικά, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των διασωληνωμένων ακόμη και σε πάνω από 1.000, εξηγώντας ότι όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς είναι απίθανο να μην διασωληνωθεί τουλάχιστον το 10%. Εκτίμησε βέβαια, ότι θα δούμε μια πρώτη μείωση μετά από 15 – 20 ημέρες.

Από την πλευρά της, η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος – εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», έκανε λόγο για γεμάτες μονάδες ΜΕΘ και κλίνες, οι οποίες όταν αδειάζουν αμέσως ξαναγεμίζουν.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών, ηλικίας 50 έως 68 ετών, οι οποίοι δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα. Πάντως, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια σταθεροποίση του αριθμού των νέων εισαγωγών τις τελευαίες ημέρες.

«Χρειαζόμαστε χέρια. Είμαστε στο “κόκκινο”. Δουλεύουμε τουλάχιστον 36 ώρες στις εφημερίες» σχολίασε τέλος, ερωτηθείσα για την επιστράτευση των ιδιωτιών γιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην επιστράτευση 206 ιδιωτών (σ.σ. παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών γιατρών), εκ των οποίων οι 78 στον τομέα Αθηνών, οι 36 στον Πειραιά, οι 30 στη νοτιανατολική Αττική, οι 36 στη βορειανατολική Αττική και οι 26 στη Δυτική Αττική.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News