ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα λειτουργεί το self testing

Πώς θα λειτουργεί το self testing

Τις τελικές λεπτομέρειες για την λειτουργία του self testing επεξεργάζεται η κυβέρνηση και οι οποίες εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας. Το βέβαιο είναι πως η έναρξη της νέας αυτής στρατηγικής θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και τα τεστ θα είναι εντελώς δωρεάν για τους πολίτες. Από εκεί και πέρα υπάρχει ήδη ο σχεδιασμός μίας πλατφόρμας ώστε ο πολίτης που θα κάνει τεστ και θα βγει θετικό να μπορεί να το δηλώσει.

Αυτό προανήγγειλε χθες με δηλώσεις του (ΣΚΑΙ) και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τόνισε πως είναι ήδη έτοιμη μία πλατφόρμα για να δηλώνει ο πολίτης τυχόν θετική διάγνωση. Εδώ ωστόσο υπάρχει μία λεπτομέρεια που πρέπει αν γίνει πλήρως αντιληπτή. Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τo self testing να ενταχθεί στον «επίσημο» κατάλογο των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ που ήδη ξέρουμε.

Η συγκεκριμένη στρατηγική θα λειτουργεί περισσότερο ως εργαλείο των πολιτών για εύκολο έλεγχο εντός του σπιτιού 4 φορές τον μήνα, εντελώς δωρεάν, ώστε να αυξηθεί αυτό που ονομάζουμε «ατομική ευθύνη» και να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος σε ασυμπτωματικούς που αυτή την στιγμή αποτελούν βασική αιτία διασποράς. Χαρακτηριστικό είναι πως εάν κάποιος βγει θετικός δεν θα μπορεί να λάβει άδεια από την δουλειά του χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί μοριακό τεστ – και αυτό δωρεάν – σε δημόσια δομή υγείας με rapid test αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.Ουσιαστικά με το self testing αυξάνεται ο αριθμός ελέγχου των πολιτών, όπως είπε και ο κ. Ακης Σκέρτσος  ο οποίος έκανε λόγο για δυνητικά 10 εκ. τεστ.

Βασικό εργαλείο ανοίγματος

Δεδομένου πως το self testing θα ενταχθεί στην εθνική στρατηγική από τον Απρίλιο γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για ένα εργαλείο που θα είναι πολύ βασικό ενώ η κοινωνική και οικονομική ζωή θα λειτουργεί κανονικά. Την συγκεκριμένη τακτική, με την εισαγωγή του self testing εφαρμόζουν εδώ και λίγο καιρό ήδη άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελβετία με μια κρίσιμη διαφορά: τα διαθέτουν μόνο εμπορικά ενώ η Ελλάδα πρωτοπορεί ανοίγοντας τόσο τη δωρεάν διανομή με κρατική δαπάνη σε κάθε πολίτη όσο και την εμπορική τους διάθεση.

Τέλος, στην κυβέρνηση, τονίζουν σε κάθε τόνο πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι οι πιο δύσκολες από την αρχή της πανδημίας στην χώρα μας. Εξου και η χθεσινή επιστράτευση 206 ιατρών με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής, ώστε να ενισχύσουν το σύστημα υγείας. Τα φύλλα πορείας έχουν ήδη σταλεί και ήδη από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στα πόστα τους για έναν μήνα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News