ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ «ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ»

Με μαζικά rapid test το άνοιγμα της οικονομίας – Όλα τα βήματα

Με μαζικά rapid test το άνοιγμα της οικονομίας – Όλα τα βήματα

Σε παρεμβάσεις «αποσυμπίεσης» και όχι χαλάρωση των μέτρων, θα προχωρήσει σήμερα η κυβέρνηση με στόχο την ψυχολογική εκτόνωση των πολιτών. Ολες οι παρεμβάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, δεν αλλοιώνουν την κεντρική φιλοσοφία των μέτρων, αλλά παρεμβαίνουν ώστε να γίνουν πιο ήπιες και ως εκ τούτου να τηρηθούν και καλύτερα από τους πολίτες, οι οποίοι εμφανώς έχουν πλέον κουραστεί. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται μετά την συνεδρίαση των ειδικών να παραταθεί τα Σαββατοκύριακα για δύο ώρες η σημερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Από τι 19.00 δηλαδή που ισχύει σήμερα να πάρει στις 21.00 το βράδυ.

Παράλληλα αναμένεται να καταργηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από Δήμο σε Δήμο και εντός απόστασης δύο χιλιομέτρων. Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις δεν αναιρούν μέτρα προστασίας, αντίθετα σε μία χρονική συγκυρία που η μέρα μεγαλώνει – υπενθυμίζεται πως 28 Μαρτίου μπαίνουμε στην θερινή ώρα – θα επιτρέπουν μετακινήσεις σε πάρκα, βουνά ή παραλίες μιεώνοντας τους συνωστισμούς. «Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα» είπε χθες η Αριστοτελία Πελώνη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως δεν μίλησε για «χαλάρωση των μέτρων» καθώς η φράση θεωρείται πως στέλνει λανθασμένο μήνυμα αλλά για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών.

Ανοιγμα από Δευτέρα

Από εκεί και πέρα αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός να έχουμε και το πρώτο «σημειολογικό» άνοιγμα καθώς θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, ενώ ίσως να επιτραπούν κάποιες ακόμα δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους.

Τα επόμενα βήματα είναι το άνοιγμα – εκτός απροόπτου – του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ενώ για τον Απρίλιο παραπέμπονται τα σχολεία και η εστίαση. Ο γ.γ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης πάντως με χθεσινή του συνέντευξη στο MR ήταν σαφής: τα κλεισίματα είναι πίσω μας και τα ανοίγματα μπροστά μας, σημειώνοντας πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία αλλά την οικονομία ανοιχτή, προσδιορίζοντας το μηνιαίο κόστος στα 1,4 δις ευρώ από  κλειστό λιανεμπόριο.

Αύξηση των τεστ

Πολύ μεγάλη σημασία στο Μαξίμου δίνουν στην αύξηση των τεστ. Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες του MR η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση αγοράς εκατομμυρίων rapid tests τα οποία θα γίνονται μαζικά, μετά το άνοιγμα σε πολλούς εργασιακούς χώρους, όπως επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια αλλά και σχολεία, γηροκομεία και βεβαίως δομές που σχετίζονται με τον τουρισμό. Τα τεστ μπορεί να λειτουργήσουν και με την τακιτκή του self testing ενώ η διενέργειά τους μπορεί να γίνεται και σε φαρμακεία, ώστε να υπάρξουν στεγανοποιήσεις και όσο το δυνατόν έλεγχος της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News