LOCKDOWN

Άνοιγμα σε δόσεις και σταδιακή χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας 

Σχέδιο αγοράς εκατομμυρίων rapid test ώστε το άνοιγμα με γίνει ασφάλεια

Άνοιγμα σε δόσεις και σταδιακή χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας 

Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η απόφαση για άνοιγμα σε δύο δόσεις της οικονομικής ζωής της χώρας, μετά τα τελευταία κρούσματα ολικής κόπωσης του πληθυσμού, που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων σε μεγάλο βαθμό. Αυτό το κοινωνικό πλέον ζήτημα έχει γίνει αντιληπτό τόσο από τους ειδικούς που το συμπεριλαμβάνουν πλέον στις εκτιμήσεις τους, όσο και από το Μαξίμου που αναζητά τόνο αποσυμπίεσης για την κοινωνία, που βρίσκεται σε αναστάτωση.

Στο δια ταύτα, η Επιτροπή θα συνεδριάσει τελικά την ερχόμενη Παρασκευή και θα προτείνει στην κυβέρνηση τα επόμενα βήματα. Βάσει του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός αναμένεται το πρώτο άνοιγμα που θα αφορά κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, που θα συμβάλουν σε μία πρώτη ψυχολογική αποσυμπίεση, αλλά και οικονομική επανεκκίνηση. Από εκεί και πέρα, εάν δεν υπάρξει κάποια απότομη αύξηση των κρουσμάτων, τότε στις 29 Μαρτίου θα δούμε και άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τα επόμενα βήματα θα είναι εντός του Απριλίου το άνοιγμα των σχολείων και μετά της εστίασης.

Χαλαρώνει και η κυκλοφορία

Το Μαξίμου προσανατολίζεται, όπως έγραψε από χθες το MR, σε μία διαχείριση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων καταστάσεων: από την μία την επέλαση του τρίτου κύματος και από την άλλη την μεγάλη κόπωση των πολιτών που οδηγεί σε καταστρατήγηση μεγάλου μέρους των περιοριστικών μέτρων. Αυτή η ψυχολογική κόπωση του πληθυσμού δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψιν και όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε μία σταδιακή άρση των περιορισμών με στόχο την αποσυμπίεση.

Για αρχή είναι πολύ πιθανόν να χαλαρώσει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και από τις 19.00 που είναι σήμερα να μεταφερθεί στις 21.00, ενώ εξετάζεται και η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο.  

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο αγοράς εκατομμυρίων rapid tests ώστε το άνοιγμα με γίνει ασφάλεια. Σύμφωνα με το σχέδιο οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα σχολεία, τα γηροκομεία, οι δομές που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι μεγάλες βιομηχανίες και τα εργοστάσια θα προμηθευτούν χιλιάδες τεστ ώστε να μπορούν όλοι να ελεγχθούν τόσο κατά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων όσο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας. Την Παρασκευή είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για το πώς θα είναι αυτό το σχέδιο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News