Business & Finance Σάββατο 27/03/2021, 08:18
BUSINESS & FINANCE

Λιανεμπόριο: Προς άνοιγμα με self tests τις πρώτες ημέρες του Απριλίου

Την προσεχή εβδομάδα οι αποφάσεις

Λιανεμπόριο: Προς άνοιγμα με self tests τις πρώτες ημέρες του Απριλίου

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος για τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, με την καθιέρωση των self tests να προσλαμβάνει αυξάνουσα σημασία στον τρόπο και το εύρος της επαναλειτουργίας.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιας, γνωστοποιήσε ότι η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το άνοιγμα μιας σειράς δραστηριοτήτων, ανάμεσα στις οποίες και το λιανεμπόριο.

Αν και η οριστική απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπάρχει προσδοκία για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου εντός των πρώτων 10 ημερών του Απριλίου. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η υιοθέτηση των self tests στις αρχές Απριλίου δημιουργεί νέες συνθήκες, οι οποίες θα μπορέσουν να επιτρέψουν το σταδιακό και μερικό άνοιγμα διάφορων οικονομικών κλάδων.

Κι αυτό, διότι οι επαγγελματίες του χώρου θα μπορούν να «ελέγχονται» για Covid-19 ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποτρέποντας μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού μέσω των εμπορικών καταστημάτων.

Φυσικά, ο τρόπος αξιοποίησης των self tests παραμένει περίπλοκος και διαθέτει αρκετά κενά, τα οποία χρήζουν άμεσων διευκρινίσεων -προτού δηλαδή οι έμποροι «ανεβάσουν» ρολά, για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό σ’ όλες τις «βαθύ κόκκινο» περιοχές, ενώ λειτουργεί με click away και click inside (σ.σ. για ένδυση, υπόδηση και βιβλία) στις «κόκκινες» περιοχές. 

Στόχος πάντως, της κυβέρνησης είναι η πλήρης επαναλειτουργία του εμπορίου, χωρίς την υιοθέτηση των ενδιάμεσων λύσεων του click away και του clik inside, κάτι στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν και οι άνθρωποι του κλάδου.

Προειδοποίηση για κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, οι έμποροι φαίνεται ότι έχουν φθάσει στα όρια τους, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, εφόσον δεν υπάρξει απόφαση επαναλειτουργίας έως τη Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινοβραδινή ανάρτηση του προέδρου του Συλλόγου, Σταύρου Καφούνη, ο οποίος δήλωσε στο Facebook τα παρακάτω:

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να  διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία. Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα.
Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της Κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News