Κοινωνία Τετάρτη 24/03/2021, 10:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΣΘ για self test: Μην πυροβολείτε τους φαρμακοποιούς

Φωτ. Intime

Για «άδικες επιθέσεις» στους φαρμακοποιούς με αφορμή τις ανακοινώσεις της πολιτείας για τη διάθεση rapid test από τα φαρμακεία κάνει λόγο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει ο ΦΣΘ «ο κλάδος που επί χρόνια στέκεται στο πλευρό των πολιτών παρέχοντας ακούραστα τις υπηρεσίες του, με όποιο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος, βρέθηκε στο στόχαστρο άδικων κατηγοριών από ανθρώπους που προφανώς αγνοούν την πραγματικότητα».

«Οι φαρμακοποιοί, παρά το πλήγμα που έχουν δεχτεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν εν μέσω πανδημίας, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με καλή διάθεση και υπομονή σε όλους, κυρίως στους ηλικιωμένους που αποτελούν τη βασική ομάδα συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν όσοι εκτοξεύουν λάσπη είναι ότι οι φαρμακοποιοί επιτελούν το λειτούργημά τους χωρίς να αμείβονται για μία σειρά υπηρεσιών που προσφέρουν (μεταξύ άλλων δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό, αντιτετανικό εμβόλιο, δωρεάν χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους και παροχή πρώτων βοηθειών, γεγονός που αυτομάτως καθιστά το φαρμακείο μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης)» σημειώνει ο Σύλλογος.

Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, «οι φαρμακοποιοί χορηγούν φάρμακα τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους, ενώ η εξόφληση από το κράτος γίνεται ύστερα από μήνες. Εξυπηρετούν τους πολίτες διαθέτοντάς τους φάρμακα μέχρι να μπορέσουν να γράψουν τη συνταγή ή να καταφέρουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους, ενώ δίνουν καθημερινά αγώνα για να βρουν ένα ελλειπτικό φάρμακο ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη θεραπεία του ο ασθενής».

«Όλα αυτά γίνονται έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια των ασθενών με τους οποίους έχουμε χτίσει σχέση εμπιστοσύνης. Οι φαρμακοποιοί αποδεικνύουν καθημερινά ότι βρίσκονται δίπλα στον ασθενή και τον Έλληνα πολίτη. Είναι πολύ άδικο να κατηγορείται ο κλάδος», καταλήγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Money Review