Πολιτική Πέμπτη 18/11/2021, 19:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολικό μπλόκο των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους – Όλα τα νέα μέτρα

Οι ανακοινώσεις από τον Κ. Μητσοτάκη

Ολικό μπλόκο των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους – Όλα τα νέα μέτρα

Νέα μέτρα, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως στόχο μια καλύτερη και ασφαλέστερη εορταστική περίοδο.

Ειδικότερα: 

1. Από την επόμενη Δευτέρα, όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια και οπουδήποτε αλλού. «Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν» σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπορούσαν να προσέλθουν στους κλειστούς χώρους, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης αρνητικού PCR ή rapid test, κάτι το οποίο πλέον παύει να ισχύει (ερωτηματικό αποτελεί τι ακριβώς θα ισχύει με τα εμπορικά καταστήματα, καθώς δεν υπήρξε διευκρίνιση).

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, όσοι πιστοί δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και δειγματοληπτικά η πολιτεία. 

2. Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. «Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Για τους κάτω των 60 ετών, μέχρι στιγμής δεν αλλάζει κάτι, με την ισχύ του πιστοποιητικού να διατηρείται κανονικά.

3. Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο. 

4. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν “κορόιδα” και “έξυπνοι” σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

5. Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή. 

Με αυτό το σχέδιο, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, θα προχωρήσουμε το επόμενο δίμηνο. «Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα».

«Ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές επιλογές»

Πρόκειται, όπως σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. «Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς»

Απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους ανεμβολίαστους, τους κάλεσε «να γυρίσουν την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια».

«Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο» σημείωσε.

Και επανέλαβε: «Εάν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί».

«Με τη στάση του καθένα μας στο σπίτι, στη δουλειά, στις συναναστροφές μας, με το να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας» κατέληξε, στο τηλεοπτικό του μήνυμα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Η γεωγραφική κατανομή των ανεμβολίαστων που «ξέχασαν» να κάνουν test

Γ. Γεωργαντάς: Μεγάλη κινητικότητα στα ραντεβού για την τρίτη δόση

Κορωνοϊός: 7.317 νέα κρούσματα, υποχώρησαν οι νέοι θάνατοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News