ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανδημία: Μέτρα για τους άνω των 65 για την ώρα

Ανεφάρμοστες θεωρούνται οι σκέψεις για είσοδο στα σούπερ μάρκετς με ράπιντ τεστ - Στο τραπέζι έξτρα μέτρα στη διασκέδαση

Πανδημία: Μέτρα για τους άνω των 65 για την ώρα

Με το σταγονόμετρο φαίνεται πως αποφασίζει τα – όποια – νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού η κυβέρνηση καθώς θέλει να πάει βήμα βήμα στην διαχείριση. Αυτή την στιγμή, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης, το πιο «σίγουρο» μέτρο είναι πως θα αποφασιστεί είτε άμεσα είτε σε δεύτερο χρόνο ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 65 ετών θα λήγει μετά από ένα χρονικό διάστημα εάν δεν κάνουν την τρίτη δόση.

Το μέτρο θεωρείται κομβικό για να μην δημιουργηθούν ρωγμές στο τείχος ανοσίας και σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για την πρώτη δόση, να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που υπολογίζεται, με τον σημερινό ρυθμό στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Μάλιστα έχουν υπάρξει και προτάσεις για έξτρα κίνητρα στους άνω των 65 ετών, όπως για παράδειγμα όποιος κάνει την τρίτη δόση και είναι άνω των 65 ετών να απαλάσσεται για ένα χρονικό διάστημα 2 μηνών από τη συμμετοχή στα φάρμακα του.

Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν σκέψεις για μέτρα όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί τίποτα.

Η σκέψη πάντως για είσοδο στα σούπερ μάρκετς με ράπιντ τεστ δεν φαίνεται εφαρμόσιμη, καθώς οι ουρές που ήδη μπορεί να σχηματιστούν λόγω περιορισμού στα τετραγωνικά θα αυξηθούν περαιτέρω.

Αντίθετα, υπάρχει σκέψη για έξτρα μέτρα στη διασκέδαση, όπως για παράδειγμα οι μικτοί εξωτερικοί χώροι να γίνουν μόνο για εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για ένα μίνι λοκ ντάουν για ανεμβολιάστους.  

Η πορεία της πανδημίας  

Στην μεγάλη εικόνα, πάντως, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία πρώτη επιπεδοποίηση της πανδημίας. Μένει να φανεί αν αυτό θα συνεχιστεί ή είναι κάτι παροδικό.

Το γεγονός πάντως πως αυξάνονται τόσο πολύ οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης – χθες είχαμε 20.000 πρώτης δόσης και 80.000 τρίτης δόσης – αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας πως σε επόμενη φάση, δηλαδή τον Δεκέμβριο, μπορεί να υπάρξει ύφεση σε αντίθεση με τον περσινό Δεκέμβριο που ήταν εφιαλτικός.

Σε αυτή την περίπτωση το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι πως κράτησε ανοικτή την οικονομία – κάτι κομβικό – και παράλληλα αντιμετώπισε το τέταρτο κύμα, κάνοντας το μείζον: αυξάνοντας τον εμβολιασμό.  

Διαβάστε επίσης: 

Πιστοποιητικό μόνο με τρίτη δόση;

Μ. Γκάγκα: Πιθανό να ζητηθούν περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους

Γεραπετρίτης: «Οχι» σε οριζόντιες απαγορεύσεις και στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News