ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι: Το σχέδιο της κυβέρνησης και το τέταρτο κύμα

Από την κυβέρνηση ευελπιστούν πως με τα μέτρα και με συγκεκριμένη καμπάνια θα πειστεί το 10-15% των ανεμβολιάστων

Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι: Το σχέδιο της κυβέρνησης και το τέταρτο κύμα

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης που έγιναν στην σκιά του νέου αρνητικού ρεκόρ των 6.700 κρουσμάτων, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα κεκαλυμένο «lockdown» για ανεμβολίαστους.

Το Μέγαρο Μαξίμου όπως έχει πει επανειλημμένως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λάβει οριζόντια μέτρα που θα αφορούν τους εμβολιασμένους καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με κατάρρευση του κεντρικού αφηγήματος που έλεγε «εμβολιαζόμαστε και επιστρέφουμε στην κανονικότητα».

Αντίθετα, η αυστηροποίηση των μέτρων έναντι των ανεμβολίαστων, που αποτελούν και βασική κοινωνική ομάδα που γεμίζει τις ΜΕΘ, αφενός προστατεύει το σύστημα υγείας αφετέρου πιέζει να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών. Ετσι, από το Σάββατο όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα χρειάζονται αρνητικό τεστ σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά, ενώ δύο τεστ την εβδομάδα χρειάζονται για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Οι τελευταίες έρευνες πάντως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς φαίνεται πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο αποτελούν μία συμπαγή ομάδα, που δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εμβολιασμό. Από την κυβέρνηση ευελπιστούν πως με τα μέτρα και με συγκεκριμένη καμπάνια θα πειστεί το 10-15% των ανεμβολιάστων να κάνουν το εμβόλιο, ενώ την ίδια ώρα το Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στην τρίτη δόση, για την οποία ανοίγει η πλατφόρμα την Παρασκευή για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών.  Τούτο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την δεύτερη δόση, ο βαθμός ανοσίας εξασθενεί.

«Αυτή η φάση της πανδημίας σχετίζεται με την εμβολιαστική κάλυψη. Η προσπάθεια μας να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη με το πρόγραμμα Ελευθερία και το πρόγραμμα της τρίτης δόσης. Με μηνύματα στα κινητά για την τρίτη δόση, ενδεχομένως με μηνύματα υπενθυμιστικά όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, με ενημερωτική καμπάνια, με προγράμματα επισκέψεων σε εκκλησίες και αλλού, με το να έχουμε το εμβόλιο σχεδόν έξω από την πόρτα του καθενός» είπε χθες ο Γιάννης Οικονόμου. 

Διαβάστε επίσης: 

Rapid test για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση, καταστήματα και κομμωτήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News