Πολιτική Τετάρτη 2/06/2021, 19:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: «Παράθυρο» σε ένα πράσινο μέλλον η Αστυπάλαια

Τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης

φωτ. InTime News

Ως παράθυρο σ’ ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Αστυπάλαια, η οποία καθίσταται το πρώτο ενεργειακά έξυπνο και αυτόνομο νησί της Μεσογείου.

Επτά μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Volkswagen, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρέδωσε σήμερα τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ εγκατέστησε τους πρώτους 12 σταθμούς δωρεάν φόρτισης.

«Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο νησί των Δωδεκανήσων.

Και πρόσθεσε: «Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας».

k-mitsotakis-parathyro-se-ena-prasino-mellon-i-astypalaia0

Πέραν των δημόσιων ηλεκτρικών οχημάτων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας eAstypalaia, η οποία αφορά την προμήθεια ηλεκτρικών Ι.Χ. και δικύκλων από τους κατοίκους.

Προβλέπεται συγκεκριμένα, μια γεναία επιδότηση για την αγορά αυτοκινήτου, η οποία κινείται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα (επιδότηση 40% ή έως 12.000 ευρώ) σε σχέση με το πρόγραμμα «Κινούμε Ηλεκτρικά» που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε πως ο κόσμος μας είναι πολύ εύθραυστος. Μας έδειξε επίσης πως εάν δεν προστατεύσουμε τη φύση τότε ο κόσμος θα βρεθεί κάτω από μεγάλη απειλή» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

k-mitsotakis-parathyro-se-ena-prasino-mellon-i-astypalaia1

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο κυβέρνησης – Volkswagen για την «πράσινη» Αστυπάλαια εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ
  • νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία
  • απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πριν την εκδήλωση στο νησί των Δωδεκανήσων, ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της VW, Χέρμπερτ Ντις.

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση. Και για εμάς επρόκειτο για ένα project που έπρεπε να κατανοήσουμε, ίσως να αυτοσχεδιάσουμε, αλλά έγινε σπουδαία δουλειά -παρά την πανδημία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας.

moneyreview.gr

Money Review