Πολιτική Δευτέρα 22/03/2021, 13:00
ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Αρ. Πελώνη: Αν οι γιατροί δεν πράξουν το καθήκον τους, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα

Αρ. Πελώνη: Αν οι γιατροί δεν πράξουν το καθήκον τους, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα

Την ελπίδα ότι οι γιατροί «θα πράξουν το καθήκον τους» εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί που αποφασίστηκε να επιστρατευθούν αρνηθούν να αναλάβουν καθήκοντα.

«Ελπίζουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους και θα συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια, διαφορετικά θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον νόμο» δήλωσε συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εξηγώντας το πώς οδηγήθηκε η κυβέρνηση στην απόφαση για την επιστράτευση ανέφερε πως «ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που είχε εκπονήσει το υπουργείο Υγείας και κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν και οι ιδιώτες γιατροί στη μάχη κατά της πανδημίας». Σημείωσε ακόμη πως η απόφαση ελήφθη αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για την οικειοθελή προσχώρηση γιατρών στο ΕΣΥ.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένει η κυβέρνηση «επιπέδωση» της επιδημιολογικής καμπύλης και κατά πόσο είναι πιθανό το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου η κ. Πελώνη απάντησε: «Δεν είμαι επιδημιολόγος, είναι μία δύσκολη περίοδος υπάρχει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Είναι ακόμη Δευτέρα. Αυτά θα τα πούμε την Παρασκευή».

Σε ό,τι αφορά τα self-test είπε πως «θα προστεθούν στα χιλιάδες που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ» και πρόσθεσε πως θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, προσθέτοντας πάντως πως λεπτομέρειες γι΄αυτό ια δοθούν τις επόμενες μέρες. Διευκρίνισε ότι τα τέσσερα self-test το μήνα που θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη θα είναι δωρεάν και δεν θα υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο. Ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πως το αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για τους πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια από το φαρμακείο και δεν επιθυμούν να κάνουν το test στο σπίτι, θα ανακοινωθεί.

Για το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό». «Ακόμη είμαστε στον Μάρτιο και σε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα» είπε.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News