Πολιτική Παρασκευή 5/03/2021, 11:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 17 Μαρτίου η πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μ. Σχοινάς: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε εμβολιασμούς και Ταμείο Ανάκαμψης

Στις 17 Μαρτίου η πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στις 17 Μαρτίου θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρετίζοντας το «προσωπικό ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού για το θέμα.

Όπως είπε, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μία πρόταση στις 17 Μαρτίου «η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κινητικότητα αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ευρωπαίων τον τελευταίο χρόνο». «Δουλεύουμε σε όλο αυτό το εύρος των πρωτοβουλιών που με χαρά θα συζητήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε παράλληλα την «πολύ σημαντική πρόοδο» της Ελλάδας τόσο ως προς εμβολιασμούς όσο και ως προς το σχέδιό της για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ως Έλληνας Επίτροπος, αντιπρόεδρος με μεγάλη χαρά και περηφάνια βλέπω την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε δύο εργοτάξια που είναι καθοριστικά για την ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία. Πρώτο, τον εμβολιασμό, όπου χθες έφυγα βαθιά εντυπωσιασμένος από τον “Προμηθέα”, από την οργάνωση αλλά και το προσωπικό και τους εμβολιαζόμενους οι οποίοι ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό για αυτήν την προσπάθεια. Το δεύτερο εργοτάξιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου το ελληνικό προσχέδιο κατά κοινή ομολογία είναι υπόδειγμα για πολλούς άλλους. Και οι πρόοδοι που κάνει η χώρα σε αυτά τα ευρωπαϊκά εργοτάξια είναι πολύ πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε χθες το φράγμα του ενός εκατ. δόσεων εμβολιασμού, προσθέτοντας ότι η χώρα κινείται πιο γρήγορα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Αλλά αυτό το οποίο θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά είναι η οργάνωση της διαδικασίας, ο ψηφιακός της χαρακτήρας και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι βλέπουν ότι έχει χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών και του Κράτους. Μία πολύ δύσκολη αποστολή» συνέχισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «το ζητούμενο είναι πως θα επιταχύνουμε για να μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Σχοινά και την πρόεδρο της Κομισιόν για το γεγονός ότι αγκάλιασαν την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως ενός εργαλείου που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όταν βγήκαμε πρώτοι να θέσουμε το ζήτημα αυτό ήμασταν σίγουροι ότι θα καταλήγαμε τελικά σε μία τέτοια λύση και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Επιτροπή στηρίζει ανοιχτά αυτήν την πρωτοβουλία» ανέφερε.

«Τώρα προσβλέπουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μπορέσουμε να πιέσουμε όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα τους για τις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο 2021 οπότε και εκτιμούμε ότι θα υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News