Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οι Ευρωπαίοι στο τραπέζι και ο τουρισμός στον πάγο

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οι Ευρωπαίοι στο τραπέζι και ο τουρισμός στον πάγο

Στον αέρα βρίσκεται η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, καθώς οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς σε όλη την Ευρώπη οδηγούν αναγκαστικά στην παράταση των lockdowns ακόμα και πέραν του Ιουνίου. Καθώς η Capital Economics μεταθέτει τις προσδοκίες της για το «άνοιγμα» των οικονομιών κατά ένα μήνα πιο μετά, οι αναλυτές της θεωρούν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει το μοναδικό «σωσίβιο» για τον τουρισμό και για τις χώρες που εξαρτώνται από αυτόν, όπως η Ελλάδα. Όμως οι πληροφορίες του Bloomberg ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει ακόμα μήνες από την έκδοση των πιστοποιητικών, γεννούν ανησυχίες για μία ακόμα χαμένη χρονιά για τον τουρισμό.

«Ενώ η υπόθεση εργασίας που κάναμε ήταν ότι τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα που προκαλούν ζημιά στην οικονομία θα αίρονταν το Μάιο και τον Ιούνιο, τώρα φαίνεται ότι οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου τριμήνου, σπρώχνοντας το καλύτερο κομμάτι της ανάκαμψης του ανοίγματος στο τρίτο τρίμηνο», εξηγεί ο οικονομολόγος της Capital Economics, Ντέιβιντ Όξλεϊ. Ο οίκος τοποθετεί πλέον το «άνοιγμα» των οικονομιών της Ευρώπης κατά ένα μήνα αργότερα και τονίζει ότι η άρση των περιορισμών στα ταξίδια θα αργήσει ακόμα περισσότερο.   

«Οι ανησυχίες για την εισαγωγή πιο μεταδοτικών και/ή ανθεκτικών στα εμβόλια μεταλλάξεων του κορωνοϊού σημαίνει ότι η άρση των περιορισμών στην εσωτερική δραστηριότητα θα προηγηθεί έναντι της άρσης των περιορισμών για τα διεθνή ταξίδια, κάτι που είναι αρνητικό για τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό», τονίζει η Capital Economics. Όπως τονίζει ο οίκος, οι ελπίδες ότι και αυτή η τουριστική σεζόν δεν θα πάει χαμένη, εναποτίθενται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.

Όμως, το Bloomberg μεταδίδει σήμερα ότι η τεχνική δουλειά πάνω στην ψηφιακή πλατφόρμα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε. ενδεχομένως να απαιτήσει τρεις έως τέσσερις μήνες, όπως προκύπτει από σημείωμα που μοιράστηκε χθες στις εθνικές αποστολές στις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό ενδεχομένως να μην είναι έτοιμο παρά μετά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, την ώρα που στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η κυβέρνηση σχεδίαζε να ανοίξει την τουριστική σεζόν το Μάιο.

Και αυτό αφορά μόνο το τεχνικό κομμάτι, καθώς πέραν αυτού, οι χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να διαφωνούν για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, τα νομικά εμπόδια δεν έχουν αντιμετωπιστεί και τα πιο αμφιλεγόμενα ιατρικά ζητήματα μένει να επιλυθούν.

Το σύστημα το οποίο αναπτύσσει η Κομισιόν θα επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχος του «διαβατηρίου» έχει βρεθεί πρόσφατα αρνητικός στον κορωνοϊό, έχει εμβολιαστεί πλήρως ή έχει αναρρώσει από τον ιό και άρα έχει ανοσία. Γαλλία και Βέλγιο εξακολουθούν να φέρνουν αντιρρήσεις, επικαλούμενες ζητήματα ιδιωτικότητας και ισοτιμίας.

Προεξοφλώντας ότι οι λύσεις που σχεδιάζονται σε επίπεδο κρατών δεν πρόκειται να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν, ο επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο’  Λίρι δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία θα προχωρήσει μόνη της, ουσιαστικά προσθέτοντας το δικό της πιστοποιητικό στην εφαρμογή της. «Δεν είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές της αρχής ενός πιστοποιητικού εμβολίου,  με την έννοια  ενός διεθνώς αποδεκτού εγγράφου το οποίο εκδίδεται από τις κυβερνήσεις, γιατί δεν πρόκειται να έρθει εγκαίρως για το καλοκαίρι», είπε ο Ο’ Λίρι. «Δημιουργούμε το δικό μας εργαλείο στο δικό μας app, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να ‘ανεβάσουν’ είτε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικά PCR τεστ, και μετά να τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν ελεύθερα», πρόσθεσε.

Άλλωστε, τη δική της λύση προχωρά και η IATA, καθώς και άλλες αεροπορικές εταιρείες προφανώς συμμερίζονται την άποψη του Ο’  Λίρι. Η IATA προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα «κάψουν» 95 δισ. δολάρια φέτος, δηλαδή διπλάσια από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς η επιβατική κίνηση θα μπορούσε φέτος να πέσει έως και στο ένα τρίτο των προ-πανδημίας επιπέδων.

Στη Γερμανία, πάντως, η κυβέρνηση ελπίζει να έχει έτοιμο ένα ψηφιακό «διαβατήριο εμβολιασμού» έως μέσα του Μαΐου, καθώς η χώρα προχωρά το σχέδιό της να επιτρέψει τα ταξίδια το καλοκαίρι. Οι πληροφορίες ότι η Microsoft συμμετέχει στο project δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, όμως η Deutsche Telekom δήλωσε ότι η δική της σχετική πρόταση υποβλήθηκε στις αρχές τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News