Κόσμος Τετάρτη 3/03/2021, 09:40
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Σε 3-4 μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Κινδυνεύει πάλι η τουριστική σεζόν

AP Photo

Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη για να εκδοθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη μίας χαμένης τουριστικής σεζόν. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό υπόμνημα της Κομισιόν, που διανεμήθηκε στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες την Τρίτη και δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg. 

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εργάζεται για την καθιέρωση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης, που θα διευκολύνει την πιστοποίηση τέτοιων εγγράφων» αναφέρεται στο υπόμνημα, που φέρει ημερομηνία 2 Μαρτίου 2021. Επισημαίνεται επίσης πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι «η τεχνική εργασία που θα στηρίξει μία τέτοια πλατφόρμα απαιτεί τρεις με τέσσερις μήνες». 

Τα κράτη- μελη εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς τη χρήση των πιστοποιητικών. Οι οικονομίες που στηρίζονται στον τουρισμό πιέζουν για την υιοθέτηση ψηφιακών διαβατηρίων που θα επιτρέψουν μία επιστροφή στην κανονικότητα, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών, τουλάχιστον για ένα μέρος του πληθυσμού. Στο υπόμνημα που παρουσιάζει το Bloomberg ζητείται από τα κράτη- μέλη να δώσουν feedback πριν παρουσιάσει την πρόταση κανονισμού η Κομισιόν αργότερα μέσα στον μήνα.  

Επιπλέον η Ένωση θα πρέπει να καθιερώσει ενιαία προσέγγιση στην «απόδειξη ανάρρωσης» από την Covid, σύμφωνα με το έγγραφο. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο διαρκεί η ανοσία σε κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό και έχει αναρρώσει ή εάν έχει ανοσία έναντι μεταλλάξεων του ιού. 

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι μία «συντονισμένη απάντηση σε περίπτωση που ένα νέο στέλεχος του ιού εξαπλωθεί ανά την Ευρώπη, ειδικά εάν αυτό είναι ανθεκτικό στα εμβόλια».

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News