Πολιτική Παρασκευή 5/02/2021, 14:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γκάζι» στις διαπραγματεύσεις για νέα εμβόλια ζητούν Ελλάδα, Αυστρία, Δανία και Τσεχία

Κοινή επιστολή των ηγετών των τεσσάρων χωρών προς την πρόεδρο της Κομισιόν - Έκκληση για έγκαιρο διάλογο με τις φαρμακευτικές εταιρείες

«Γκάζι» στις διαπραγματεύσεις για νέα εμβόλια ζητούν Ελλάδα, Αυστρία, Δανία και Τσεχία

Έγκαιρο διάλογο με τις εταιρείες – παραγωγούς των επερχόμενων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν ζητούν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Δανίας, της Τσεχίας και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με φόντο μία «σειρά προκλήσεων» που – όπως επισημαίνουν – έχει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. σχετικά με τη διανομή των εμβολίων οι τέσσερις ηγέτες ζητούν να διατηρηθεί η ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με όλους τους νέους υποσχόμενους υποψήφιους, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό «να μη χαθεί χρόνος, έτσι ώστε η διάθεση των εμβολίων να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Αντρέι Μπάμπιτς και η Μέττε Φρεντέρικσεν χαιρετίζουν το «ισχυρό μήνυμα» που εστάλη προς την Astra-Zeneca «για την απαράδεκτη στάση της» και υπογραμμίζουν την ανάγκη να επεξεργαστεί η Επιτροπή ένα σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης τυχόν θεμάτων που μπορεί να προκύψουν με την διανομή του εμβολίου της Johnson & Johnson. Ζητούν παράλληλα ταχύτερη έγκριση των εμβολίων και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι Επιτροπή έχει αναγνωρίσει επί της αρχής ότι θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος για να προχωρήσει η διανομή προ της τελικής έγκρισης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής των τεσσάρων ηγετών:

«Αγαπητή Ούρσουλα,

Με χαρά διαπιστώνουμε πως πλέον ασκείται, σε συλλογικό επίπεδο, μεγάλη πίεση προς τους παραγωγούς εμβολίων. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσωπική σας δέσμευση και για το γεγονός ότι στείλατε ισχυρό μήνυμα προς την Astra-Zeneca για την απαράδεκτη στάση της. Φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πια τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όπως σωστά επισημάνατε στην επιστολή σας, από κοινού με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προκλήσεων που σχετίζονται με τη διανομή των εμβολίων. Βάσει της εμπειρίας μας ως τώρα, θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε εγκαίρως διάλογο με τους παραγωγούς των επερχόμενων εμβολίων με στόχο να προλάβουμε πιθανά προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν. Για παράδειγμα, το επερχόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να ανατρέψει (με θετικό τρόπο) τα δεδομένα χάρη στην εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, αλλά και στην ανάγκη για μία μόνο δόση.

Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να αποσταλεί στις ΗΠΑ για τη διαδικασία “fill and finish”, το στάδιο της προετοιμασίας των φιαλιδίων για την τελική διανομή. Αν αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της Ε.Ε. στο εμβόλιο, τότε θα πρέπει να επεξεργαστούμε το ενδεχόμενο έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος από τώρα, με στόχο να βρούμε λύσεις με την εταιρεία ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες της Ευρώπης. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν δυνατότητες εντός της ΕΕ. Λόγω της σημασίας που έχει αυτό το ζήτημα, κάνουμε έκκληση για έγκαιρο διάλογο στο πιο υψηλό επίπεδο. Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να διατηρήσουμε την ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με όλους τους νέους υποσχόμενους υποψήφιους, όπως για παράδειγμα τη Novavax η οποία μόλις ανακοίνωσε υψηλή αποτελεσματικότητα για το εμβόλιό της ή τη Valneva, με την οποία η Επιτροπή ολοκλήρωσε επίσης διερευνητικές συνομιλίες.

Και είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η έγκριση όλων των νέων εμβολίων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες απαιτήσεις υγείας.

Επίσης πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση ότι η Επιτροπή έχει πλέον αναγνωρίσει επί της αρχής ότι θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος για να προχωρήσει η διανομή προ της τελικής έγκρισης. Είναι σημαντικό να μη χαθεί χρόνος, έτσι ώστε η διάθεση των εμβολίων να μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε νέα εμβόλια όπως η Johnson & Johnson.

Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία μαζί σας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News