ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα γίνει το «έξυπνο άνοιγμα» της οικονομίας στις 16 Μαρτίου

Ποια είναι το πλάνο της κυβέρνησης 

Πώς θα γίνει το «έξυπνο άνοιγμα» της οικονομίας στις 16 Μαρτίου

Όπως είχαμε γράψει από χθες, η κυβέρνηση αναζητά «έξυπνες λύσεις» ώστε να ανοίξει το λιανεμπόριο, παρά την άνοδο των κρουσμάτων και την επακόλουθη πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ κυρίως στην Αττική. Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε χθες εις τριπλούν. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «αναζητούμε έξυπνες λύσεις όταν και εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο» προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «πηγαίνει βήμα – βήμα». Ακόμα πιο αναλυτικός ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1» ανέφερε πως οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους «εξαντλούνται» και ως εκ τούτου το λιανεμπόριο είτε σε μία είτε δύο εβδομάδες θα πρέπει να ανοίξει με έναν έξυπνο τρόπο. «Η σωρευμένη κούραση οδηγεί στην πραγματικότητα σε έλλειψη συμμόρφωσης» ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει: «Θα πρέπει να τα ξαναδούμε τα θέματα, είναι αυτονόητο ότι είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας» και «θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν συμβεί αυτό».  

Τι σημαίνει «έξυπνο άνοιγμα»

Πράγματι η κυβέρνηση βλέπει τις δυνατότητες για ενίσχυση όσων παραμένουν κλειστοί να λιγοστεύουν και θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική, κάνοντας διαφορετικές κινήσεις. Αυτό επιβάλλουν τα εξής δύο δεδομένα: Η κινητικότητα παραμένει πάρα πολύ ψηλά και λόγω της κόπωσης του πληθυσμού δεν προβλέπεται να αλλάξει. Συνεπώς το να είναι όλοι εκτός σπιτιού και την ίδια ώρα η αγορά να παραμένει κλειστή εν είδει λοκ ντάουν δεν αποφέρει κανένα κέρδος.

Με δεδομένο πως αυστηροποίηση των περιορισμών δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει, καθώς και να γινόταν είναι αμφίβολο εάν θα τηρηθούν η κυβέρνηση θέλει αυτό το «έξυπνο άνοιγμα». Δηλαδή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες για ψυχολογικούς και βεβαίως – αυτό είναι το δεύτερο δεδομένο – για οικονομικούς λόγους.  

Αυτό εξήγησε και ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε την πολύ μεγάλη κούραση των πολιτών που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την τήρηση των μέτρων. Ανέφερε ωστόσο πως «πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός φωτογράφισε άνοιγμα της αγοράς της οικονομίας μετά τις 15 Μαρτίου που είναι Καθαρά Δευτέρα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «έξυπνες λύσεις» και σε μία «νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Η πρόθεση της κυβέρνησης εξάλλου είναι όταν πάμε σε άνοιγμα, να μην χρειαστεί νέο κλείσιμο, αλλά δεδομένου πως ο εμβολιασμός θα έχει προχωρήσει να είναι αυτό το τελευταίο λοκ ντάουν. Τούτο, το σκιαγράφησε χθες και ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας, «είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας».  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News