ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έξυπνο» άνοιγμα μελετά η κυβέρνηση

«Έξυπνο» άνοιγμα μελετά η κυβέρνηση

Τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Τα ημερήσια κρούσματα και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία δεν πέφτουν, δημιουργώντας την πιο δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας. Και είναι η πιο δύσκολη, καθώς πλέον η κόπωση των πολιτών είναι πολύ μεγάλη και τα μέτρα δεν τηρούνται, ενώ την ίδια ώρα η ανάγκη για άνοιγμα της οικονομίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει. Με δεδομένο μάλιστα πως η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα εμφανίζεται κατ΄οίκον και όχι από την κινητικότητα στους δρόμους, η κυβέρνηση ήδη εξετάζει «έξυπνους» τρόπους ανοίγματος, ώστε και η οικονομία να μην επιδεινωθεί και να μην μπει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Λιανεμπόριο

Η βασική σκέψη που οδηγεί σε πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 15 Μαρτίου είναι πως η κινητικότητα ούτως ή άλλως υπάρχει στους δρόμους και δεν μειώνεται, άρα μπορεί με κανόνες που ούτως ή άλλως ισχύουν στα μαγαζιά να ανοίξει αυτός ο κλάδος της οικονομίας. Εάν αυτό γίνει σε δυο εβδομάδες υπάρχει εν τω μεταξύ η ελπίδα πως η πίεση στα νοσοκομεία θα έχει μειωθεί, ενώ και ο καιρός αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να είναι σύμμαχος αφού ημερολογιακά έχουμε μπει στην Ανοιξη. «Φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο» σχολίασε χθες σχετικά ο καθηγητής Χ. Γώγος. Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ακολουθούν τα σχολεία, για τα οποία επίσης υπάρχει πλάνο «έξυπνου» ανοίγματος με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ.

Η παραίτηση Ταραντίλη

Η χθεσινή παραίτηση του – πρώην πλέον – κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο 48χρονος καθηγητής εδώ και μέρες αντιμετώπιζε προσωπικής φύσεως προβλήματα, τα οποία ανέφερε και στην ανακοίνωση παραίτησης, κάνοντας λόγο για «οικογενειακούς λόγους». Αμέσως μετά την παραίτηση η αντιπολίτευση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την εξέλιξη μιλώντας για πολιτικούς λόγους και ζητώντας την παραίτηση Μενδώνη. Ο κ. Ταραντίλης επανήλθε αναφέροντας τα εξής: «Διαπιστώνοντας, δυστυχώς, ότι η αντιπολίτευση επιμένει να ερμηνεύει αυθαίρετα την ανακοίνωσή μου, επιχειρώντας να την εκμεταλλευτεί πολιτικά, επανέρχομαι για δεύτερη φορά -ελπίζω και τελευταία: Η παραίτησή μου δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους». Χρέη εκπροσώπου θα εκτελεί από τούδε και στο εξής η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News