ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελβετία του Νότου

Στην Ελλάδα ο μάνατζερ χρεώνει 20 ευρώ την ώρα. Στην Ελβετία χρεώνει 55 ευρώ και ο εργαζόμενος με την ελάχιστη ειδίκευση 25 ευρώ· τα ποσά είναι μεικτά. Επομένως, ο Έλληνας υψηλόμισθος αμείβεται λιγότερο από τον Ελβετό χαμηλόμισθο.

Όσο θεαματική και αν είναι η απόσταση, σε κανέναν δεν προκαλεί έκπληξη. Το ύψος των εισοδημάτων είναι ο καθρέφτης της αγοράς και αντικατοπτρίζει συγκεκριμένους παράγοντες που διαμορφώνουν την ποιότητα μιας οικονομίας. Μερικοί από αυτούς είναι ο όγκος των επενδύσεων, η ένταση της παραγωγικότητας, το εύρος της καινοτομίας, το κόστος χρηματοδότησης και η παροχή ρευστότητας. Αλλά και ο χώρος που αφήνει ή δεν αφήνει το κράτος μέσω της φορολόγησης.

Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ελβετία, όπως δεν έγινε Δανία, του ευρωπαϊκού Νότου. Όμως οφείλει να οικοδομήσει το δικό της προφίλ, με ρεαλιστικούς στόχους. Εξάλλου, η περιβόητη σύγκλιση με την Ευρώπη, δηλαδή με τα επίπεδα ευημερίας των ανεπτυγμένων χωρών της, στο μέτρο του δυνατού, είναι εγχείρημα διαχρονικό και αδιαμφισβήτητο.

Η συγκυρία είναι αρνητική μόνο φαινομενικά. Παρά την πανδημία, παρά τα χαμένα χρόνια της δεκαετίας που πέρασε, οι προϋποθέσεις στην Ελλάδα είναι σήμερα καλύτερες. Η χώρα είναι για πρώτη φορά φιλική στις επενδύσεις, η εθνική επιχείρηση «rebranding» δείχνει να πιάνει τόπο, και η Ευρώπη ανοίγει ξανά την κάνουλα της ρευστότητας.  

Στο θέμα μας: Ο ένας τρόπος για να αυξήσεις τους μισθούς είναι να αυξήσεις το ΑΕΠ. Δύσκολα θα το καταφέρεις αν δεν προωθήσεις τα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και αν δεν εξαντλήσεις τα περιθώρια απόδοσης στη λειτουργία των αγορών. Ο άλλος τρόπος είναι να μειώσεις το μη μισθολογικό κόστος, που είναι ούτως ή άλλως μια έξυπνη κίνηση, αν επιδιώκεις την ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να μεγαλώσεις τη βιομηχανία, η οποία παρέχει έως και διπλάσιο ετήσιο εισόδημα σε σύγκριση με κλάδους όπως το εμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός.

Ερώτηση: Μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει υψηλότερους μισθούς και συγχρόνως να είναι ανταγωνιστική; Απάντηση: Μπορεί και πρέπει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News