Another Brick in the Wall
Το 94,4% των Ελλήνων εκτιμά ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές». Το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό υπέρ του εμβολιασμού και προέρχεται από την νέα έρευνα της Διανέοσις.
Κι όμως, απέχουμε πολύ από το να πούμε ότι είμαστε κοντά στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας κι αυτό διότι εκτός από την άρνηση (που εκπροσωπεί ένα αμετακίνητο ποσοστό του πληθυσμού) υπάρχει και ο φόβος. Κι αυτό είναι το χειρότερο.
Καταπολεμήθηκε οργανωμένα ο φόβος του εμβολιασμού; Υπήρξε μια προσπάθεια να κλείσουν οι όποιες ρωγμές ανοίγονται, είτε λόγω των πιθανών παρενεργειών είτε με τον χειρισμό που επιφυλάσσουν στην είδηση κάποια εντυπωσιοθηρικά ΜΜΕ; Δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Άρα, ίσως πέρα από την σκληρή στατιστική πρέπει να δούμε λίγο και την πραγματική κοινωνία.
Σταχυολογώ ιστορίες:
Φαρμακοποιός, 48 ετών, νόσησε από Covid-19, έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο και έφτασε μια ανάσα από την ΜΕΘ. Μια γυναίκα που γνωρίζει πώς να προφυλαχθεί από τον κορωνοϊό, που η ζωή της όλη περιστρέφεται γύρω από φαρμακευτικά σκευάσματα, δήλωνε φόβο. Δεν είναι αρνητής, δεν είναι ψεκασμένη- ήταν απλά φοβισμένη, διότι «ακούστηκαν τόσα». Όταν ρωτήθηκε μετά την περιπέτεια της που κράτησε 1 μήνα, είπε ότι θα έπρεπε να είχε εμβολιαστεί.
Νομικός με 3 πτυχία, 44 ετών, προσέχει πολύ, αποφεύγει κάθε συγχρωτισμό, αλλά δηλώνει ότι φοβάται το εμβόλιο, λόγω των πιθανών παρενεργειών. Και η ίδια δεν είναι ψεκασμένη, δεν είναι αρνητής, δεν είναι ολιγόφρων. Δεν έχει πάρει ωστόσο –όπως δηλώνει- απαντήσεις.
Δεν ξέρω πόσες και ποιες απαντήσεις μπορούν να δοθούν, πάντως λείπει μια τακτική και οργανωμένη εκλαΐκευση από την πολιτεία. Η τάχιστη παράθεση στατιστικών και η επί τροχάδην ανάγνωση κειμένων –κάθε Δευτέρα- δεν λύνει απορίες, δεν καταπολεμά τον φόβο.
Το φόβο τον αδυνατίζει η πληροφορία ότι παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί σχεδόν 2 δισεκ. δόσεις όλων των σκευασμάτων. Ότι οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες σε σχέση με τα άμεσα οφέλη που προσφέρει το εμβόλιο.
Την Τρίτη (1/6) οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες δεν κατέγραψαν κανέναν επιπλέον θάνατο, σε διάστημα 24 ωρών. Στη Μ. Βρετανία 39 εκατομμύρια άνθρωποι (το 74,9% του ενήλικου πληθυσμού) έχουν κάνει την 1η δόση και περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι (το 48,9% των ενηλίκων) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Την ίδια ώρα, από την πανδημικώς τραυματισμένη Βραζιλία μας έρχεται μια εξαιρετικά παρήγορη είδηση. Η Σερράνα, μια μικρή πόλη με 45.000 κατοίκους, συμμετείχε σε ένα εμβολιαστικό πείραμα με σπουδαία αποτελέσματα. Αφού εμβολιάστηκε η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων με το CoronaVac, το κινέζικο σκεύασμα, το ποσοστό των θανάτων έπεσε κατά 95%, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 86% και τα κρούσματα από συμπτωματικούς φορείς κατά 80%.
Επειδή λοιπόν στην Ελλάδα δύσκολα θα πετύχουμε, με τα υπάρχοντα δεδομένα, ποσοστά της τάξης του 75% (για ισχυρό τείχος ανοσίας), καθώς μολονότι υπάρχει άνοδος, πλησιάζουμε στο ταβάνι, η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει έμφαση σε μια στοχευμένη καμπάνια κατά του φόβου.
Για να βγούμε από το τούνελ της πανδημίας απαιτείται μεγάλη συμμετοχή. Οι αρνητές –όσοι λένε «σίγουρα όχι» στο αν θα εμβολιαστούν- μπορεί να έχουν συρρικνωθεί στο 6,2% από 14,3% (έρευνα Διανέοσις, Μάιος 2021), ωστόσο είναι χαμένη υπόθεση. Υπάρχουν όμως φοβισμένοι και σκεπτικιστές- αυτούς πρέπει να τους πείσεις.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News