The New York Times Τρίτη 15/11/2022, 07:26 JENNY GROSS
THE NEW YORK TIMES

Ποιος έσωσε το ουίσκι από την καταστροφή: Η μόνη βιομηχανία που ακμάζει στη Βρετανία

Ποιος έσωσε το ουίσκι από την καταστροφή: Η μόνη βιομηχανία που ακμάζει στη Βρετανία

Η βρετανική οικονομία δέχθηκε πλήγματα από το Brexit, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επεισοδιακή ανάκληση μίας σειράς προγραμματισμένων φοροαπαλλαγών, που οδήγησαν στην παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας. Ωστόσο, για τους παραγωγούς ουίσκι της Σκωτίας, η δουλειά ανθίζει, ενώ η διολίσθηση της βρετανικής λίρας έναντι μεγάλων νομισμάτων δίνει επιπλέον ώθηση, καθιστώντας το ουίσκι πιο προσιτό εκτός Βρετανίας.

«Το νόμισμα είχε σημαντική επίδραση – δεν χωρά αμφιβολία», δήλωσε ο John Stirling, συνιδρυτής του Arbikie Distillery στην Σκωτία.

Ο όγκος των εξαγωγών ουίσκι από τη Βρετανία αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μίας αύξησης 10,5% το δωδεκάμηνο μέχρι τον Ιούλιο, έναντι της ίδιας περιόδου το 2021. Η αύξηση, εν μέρει λόγω της υψηλότερης ζήτησης από τις ΗΠΑ και την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, σημειώνεται όσο τα τελευταία έξι χρόνια άνοιξαν 20 αποστακτήρια στη Σκωτία, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 141.

Όσο αυξάνεται η ζήτηση για ουίσκι, η λίρα βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Τον Σεπτέμβριο, διολίσθησε προσωρινά στα 1.035 δολάρια, σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, και συνολικά ακολούθησε πτωτική πορεία έναντι μεγάλων νομισμάτων, όπως το ευρώ στη Γαλλία ή τα νομίσματα σε Ταϊβάν, Ινδία, Σιγκαπούρη και Κίνα, κορυφαίους δηλαδή προορισμούς για το ουίσκι.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει παράλληλα και συστημικά οικονομικά προβλήματα, όπως η ασθενής παραγωγικότητα, ο χαμηλός ρυθμός αύξησης μισθών, η έλλειψη εργαζομένων και οι ασταθείς επιχειρηματικές επενδύσεις μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit. Οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν 10,1% το δωδεκάμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, εν μέρει λόγω των τιμών τροφίμων που κατέγραψαν την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η βρετανική οικονομία θα πάει από ανάπτυξη 3,6% φέτος, σε ύφεση 0,3% το 2023. Ωστόσο, οι εταιρείες ουίσκι όπως η James Eadie κατάφεραν να προσπεράσουν τα εμπόδια.

«Συνολικά εάν δεις τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, διατρέχουμε μία εξαιρετικά ακμάζουσα περίοδο», δήλωσε ο Rupert Patrick, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της James Eadie. «Όλοι ψαχνόμαστε λέγοντας: “αναρωτιέμαι γιατί είναι τόσο καλά τα πράγματα αυτή την περίοδο”».

Ένας παράγοντας είναι ότι οι διαφημιστικές καμπάνιες κάποιων από τους τιτάνες του κλάδου που έχουν εξαγοράσει μικρότερα αποστακτήρια, απευθύνθηκαν και στους νεότερους καταναλωτές, δήλωσε ο κ. Patrick. Στο παρελθόν, οι γνώστες του ουίσκι μπορεί να υποτιμούσαν όσους το αναμείγνυαν με κόκα κόλα, ή ακόμη και με πάγο και νερό. «Νομίζω ότι αποτίναξαν κάποια από τα παλιά στερεότυπα για το ουίσκι, το οποίο σίγουρα βοήθησε σε κάποιες αγορές», δήλωσε.

Περίπου το 90% του ουίσκι εξάγεται, σύμφωνα με την Scotch Whisky Association, την εμπορική ένωση της βιομηχανίας. Η μεγαλύτερη αγορά είναι οι ΗΠΑ, όπου πέρυσι εξήχθη ουίσκι αξίας σχεδόν 1 δισ. λιρών, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήργησε την εποχή των δασμών στο ουίσκι.

Ο Leonard Russell, εκτελεστικός διευθυντής της Ian Macleod Distillers. δήλωσε ότι η ζήτηση για το premium ουίσκι από την Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος καταλύτης της ανάπτυξης για την εταιρεία του.

Ενώ η ασθενέστερη λίρα μπορεί να ευνοεί τους εξαγωγείς, σημαίνει επίσης ότι πληρώνουν περισσότερο για τα εισαγόμενα υλικά, όπως τα βαρέλια από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι παραγωγοί ουίσκι είναι πιο θωρακισμένοι από άλλες επιχειρήσεις, διότι τα υλικά τους, όπως το κριθάρι, είναι κατά κύριο λόγο εγχώρια.

Ο William Wemyss, ιδρυτής της Wemyss Malts, δήλωσε ότι κάποιοι παραγωγοί βασίζονταν σε δάνεια, διότι το ουίσκι θέλει χρόνια ή δεκαετίες να ωριμάσει προτού πωληθεί. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν δικαιούχοι χαμηλών επιτοκίων. «Το γεγονός ότι αυτοί ακολουθούν τώρα ανοδική πορεία θα είναι πιο προβληματικό για τη βιομηχανία», δήλωσε.

Η διαδικασία παραγωγής ουίσκι είναι ενεργοβόρα. Έρευνα της Scotch Whisky Association τον Αύγουστο κατέληξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των αποστακτηρίων είδαν διπλασιασμό του ενεργειακού κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Wemyss εκτίμησε ότι η ισχυρή διεθνής ζήτηση θα συνεχιστεί.

Δήλωσε: «Νομίζω ότι το ουίσκι θα είναι αρκετά ανθεκτικό».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Βρετανικές παμπ ζητούν να «παγώσει» ο φόρος στην μπίρα ενόψει των Χριστουγέννων

Μόλις κληρονόμησε μια αυτοκρατορία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος millennial στην Ευρώπη;

Τι θα γίνει με την μπύρα στο Μουντιάλ του Κατάρ; Το –σχεδόν αδύνατο- εγχείρημα της Budweiser

Τέσσερα ελληνικά στα καλύτερα μπαρ του κόσμου: Ολόκληρο το top 50

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News