The New York Times Τρίτη 8/11/2022, 07:08 LIZ ALDERMAN
THE NEW YORK TIMES

Γιατί έγινε απρόσιτη η «ιερή» μπαγκέτα των Γάλλων;

Γιατί έγινε απρόσιτη η «ιερή» μπαγκέτα των Γάλλων;

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η τιμή που χρεώνει ο Julien Bourgeois σε φούρνους για το σιτάρι τον οικογενειακό του αλευρόμυλο στη Γαλλία αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 30%. Ο λογαριασμός ρεύματος για τη λειτουργία του μύλου τριπλασιάστηκε. Ακόμη και η τιμή του χαρτιού που χρησιμοποιεί για τα σακιά έχει εκτοξευθεί.

Όλα αυτά, ανεβάζουν την τιμή του καρβελιού.

«Ο πληθωρισμός είναι βάρβαρα υψηλός», δήλωσε ο κ. Bourgeois. Έχει προτείνει στους 1.000 φούρνους, τους οποίους προμηθεύει η εταιρεία του, η Moulins Bourgeois, να αυξήσουν την τιμή της μπαγκέτας κατά 10 σεντ, από το τρέχον όριο του ενός ευρώ έως και στο 1,30 ευρώ, ώστε να καλύψουν το κόστος που υποχρεώνεται να μετακυλίσει.

«Προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο κ. Bourgeois. Στη Γαλλία «θυμόμαστε ότι η επανάσταση ξεκίνησε για την τιμή του ψωμιού».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη ανεβαίνει. Το κόστος τροφίμων αυξήθηκε κατά σχεδόν 16% στην Ε.Ε. και κατά τουλάχιστον 14% στη Βρετανία, ενώ οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν περίπου 40% και στις δύο περιοχές.

Μόνο λίγα θέματα προκαλούν περισσότερη ανησυχία από το κόστος του ψωμιού. Η τιμή του δεν έχει φτάσει ποτέ υψηλότερα και τώρα είναι σχεδόν 19% πάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την ταχύτερη αύξηση στην ιστορία, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία παίζει μεγάλο ρόλο, δήλωσε η Eurostat, αναστατώνοντας τις αγορές ενέργειας και ανεβάζοντας τις τιμές των σιτηρών, των ελαιόσπορων και των λιπασμάτων.

Η ευρεία φύση του πληθωρισμού εντείνει τις ανησυχίες των αξιωματούχων ότι οι αυξήσεις θα παραμείνουν.

Η άνοδος στην τιμή του ψωμιού ήταν εντονότερη σε χώρες κοντά στην περιοχή του πολέμου, ιδίως στην Ουγγαρία, όπου η τιμή ενός συνηθισμένου καρβελιού ανέβηκε τον Σεπτέμβριο κατά 77% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Κροατία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, οι τιμές του ψωμιού ανέβηκαν κατά τουλάχιστον 30%.

Αυτή η αναστάτωση τάραξε τα νερά στη Γερμανία, όπου η τιμή ανέβηκε τουλάχιστον 18% σε ένα έτος, ενώ ο πληθωρισμός άγγιξε διψήφιο ποσοστό, φτάνοντας το 10,9% τον Σεπτέμβριο.

Στην Ολλανδία, πολλοί φούρνοι έχουν κλείσει από το τέλος του καλοκαιριού, καθώς το ενεργειακό κόστος εκτοξεύθηκε. Στο Βέλγιο, ένας στους 10 φούρνους έχει κλείσει, ενώ αναμένονται περισσότερα λουκέτα μέχρι το τέλος του έτους.

Ούτε οι μεγάλοι φούρνοι έχουν ανοσία όμως. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ που πουλούν μεγάλες ποσότητες ψωμιού, προσπάθησαν τεχνητά να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλά, ώστε να προσελκύουν πελάτες, παζαρεύοντας με τους προμηθευτές για τα υλικά και την ενέργεια. Ωστόσο, το επίμονα υψηλό κόστος υποχρέωσε πολλούς να ανεβάσουν τις τιμές.

Το λειτουργικό κόστος του Moulin Bourgeois έχει εκτιναχθεί κατά 30% σε έναν χρόνο. Ο λογαριασμός του ρεύματος σύντομα θα φτάσει τα 200.000 ευρώ τον μήνα από 50.000 ευρώ το 2021.

Πρόσφατα, ο κ. Bourgeois έστειλε σοβαρό γράμμα στους 1.000 φούρνους που εξυπηρετεί. «Αγαπητοί πελάτες», έγραφε. «Οι τιμές των προϊόντων και της ενέργειας δεν είχαν φτάσει ποτέ τόσο ψηλά όσο σήμερα. Υποχρεωνόμαστε να ανεβάσουμε τις τιμές μας την 1η Νοεμβρίου. Σας ενθαρρύνουμε να ανεβάσετε τις τιμές σας για να καλύψετε τη διαφορά – 10 σεντ ανά μπαγκέτα είναι εύλογο».

Σε έναν δημοφιλή φούρνο στο Crécy-la-Chapelle, ο Serge και η Marie Pinguet προσπαθούσαν να αναβάλουν μία ημέρα που όμως είναι σίγουρο πως θα έρθει.

Το ζευγάρι δεν ανέβαζε τις τιμές της μπαγκέτας, φοβούμενο ότι ακόμη και οι πιστοί πελάτες τους μπορεί να στραφούν στα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ανεβάζουν την τιμή του κρουασάν και των γλυκισμάτων για να καλύψουν τη διαφορά.

Παρότι η «ιερή» μπαγκέτα είναι ακόμη προσιτή, ο κ. Pinguet δήλωσε «οι τιμές όλων των προϊόντων έχουν αυξηθεί, επομένως θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανατιμήσεις, όχι μόνο φέτος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια».

«Και όταν οι τιμές αυξηθούν υπερβολικά, ο κόσμος δεν θα μπορεί να αγοράσει», δήλωσε ο κ. Pinguet. «Είναι ένας φαύλος κύκλος».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

SOS από τους Αρτοποιούς – Πάνω από 200 «λουκέτα» σε φούρνους

Ο πληθωρισμός «χτυπά» και τη γαλλική μπαγκέτα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News