Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα γίνει με την μπύρα στο Μουντιάλ του Κατάρ; Το –σχεδόν αδύνατο- εγχείρημα της Budweiser

Τι θα γίνει με την μπύρα στο Μουντιάλ του Κατάρ; Το –σχεδόν αδύνατο- εγχείρημα της Budweiser

Εδώ και χρόνια, η  Anheuser-Busch InBev Worldwide λειτουργούσε χωρίς πολλές φανφάρες στο Κατάρ, φροντίζοντας να κινείται μέσα στα πλαίσια των αυστηρών νόμων της χώρας για το αλκοόλ.  

Το αλκοόλ δεν απαγορεύεται εντελώς στο Κατάρ, όμως ισχύουν πολλοί περιορισμοί ως προς το ποιος μπορεί να το αγοράσει και πού. Πρώτα από όλα, οι διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών απαγορεύονται. Μπύρα, κρασί και αλκοολούχα ποτά πωλούνται σε πολλά εστιατόρια ακριβών ξενοδοχείων, ενώ οι ξένοι κάτοικοι χρειάζονται γραπτή άδεια από τον εργοδότη τους για να αγοράσουν ποτά από το κρατικό μονοπώλιο, την Qatar Distribution Company, μια θυγατρική της Qatar Airways.

Οι τιμές, βέβαια, είναι ακριβές: Ένα ποτήρι Budweiser κοστίζει από 12 έως 16 δολάρια στα δημοφιλή μπαρ στο κέντρο του Κατάρ, ενώ μία συσκευασία μπύρες πωλείται αντί 51 δολαρίων από την Qatar Distribution Company.

Επισήμως, απαγορεύεται να είναι κανείς μεθυσμένος σε δημόσιο χώρο (αν και είναι κοινό μυστικό ότι οι expats της πόλης δεν τηρούν τον κανόνα όταν βγαίνουν στα εστιατόρια των πολυτελών ξενοδοχείων), ενώ οι μπάρμαν αρνούνται να σερβίρουν αλκοόλ σε γυναίκες που φορούν την παραδοσιακή καταριανή ενδυμασία.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η διεξαγωγή του Μουντιάλ –μιας διοργάνωσης άρρηκτα συνδεδεμένης στο μυαλό όλων με τη μπύρα- στο Κατάρ θα είναι μια σύνθετη υπόθεση. Είναι ακόμα πιο σύνθετη για την Anheuser-Busch InBev Worldwide, η οποία θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως ακόμα και να γεμίσει τα ψυγεία του Κατάρ με την Budweiser, την επίσημη μπύρα του Μουντιάλ.

Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι οι διοργανωτές ήθελαν αρχικά να απαγορεύσουν το αλκοόλ από όλα τα γεγονότα της FIFA στο Κατάρ, πριν κάνουν, τελικά, πίσω. Τώρα, αλκοολούχα ποτά θα πωλούνται σε κάποιες «fanzones» και οι οπαδοί θα μπορούν να αγοράσουν μπύρες Budweiser μέσα στην περίμετρο των σταδίων, σε συγκεκριμένα σημεία, έως τρεις ώρες πριν αλλά και μία ώρα μετά από κάθε αγώνα. Όμως, δεν θα μπορούν να πάρουν τις μπύρες μαζί τους στις κερκίδες.

Ακόμα και κάτω από αυτούς τους περιορισμούς, η AB InBev εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ θα καταναλωθεί περισσότερη μπύρα από ό,τι καταναλώνεται σε έναν ολόκληρο χρόνο στο Κατάρ.

Όμως, ζυθοποιίες δεν υπάρχουν στη χώρα, και αυτό σημαίνει ότι το να καλυφθεί αυτή η ζήτηση θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα: Η AB InBev θα πρέπει να στείλει τα προϊόντα της στο Κατάρ με πλοία και να βρει αποθήκες-ψυγεία για να τα προστατεύσει από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της χώρας. Στη συνέχεια, φορτηγά θα φορτώνονται σε εσωτερικούς χώρους και μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα πρέπει να παραδίδουν τη μπύρα την επόμενη ημέρα σε εστιατόρια και στα ειδικά σημεία όπου μπορεί να σερβιριστεί στους οπαδούς.

«Η μπύρα είναι ένα προϊόν που αλλοιώνεται, επομένως είναι καλύτερη την ημέρα που εμφιαλώνεται. Διαχειριζόμαστε την αλυσίδα εφοδιασμού μας με πολλή προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χρειάζεται για να μεταφερθούν τα προϊόντα από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά και επίσης τις συνθήκες υπό τις οποίες μεταφέρονται, ώστε να διατηρηθεί η γεύση της μπύρας», είπε στο Bloomberg ο Peter Kraemer, υπεύθυνος προμηθειών της AB InBev.

Εάν η επιχείρηση της AB InBev στεφθεί από επιτυχία και η ζήτηση καλυφθεί χωρίς προβλήματα, πλέον οι ανησυχίες θα είναι άλλες: Όπως έχουν ήδη επισημάνει ξένοι διπλωμάτες, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι αρχές του Κατάρ στην περίπτωση που μεθυσμένοι οπαδοί βρεθούν να παραβιάζουν τους κανόνες ηθικής και συμπεριφοράς που ισχύουν στη χώρα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Κίνδυνος για ελλείψεις στη μπύρα ενόψει Μουντιάλ

Το δίλημμα που έχουν σπόνσορες και διάσημοι για το Μουντιάλ

Πόσο θα κοστίζουν τα εισιτήρια για το Μουντιάλ του Κατάρ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News