Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 12:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις κληρονόμησε μια αυτοκρατορία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος millennial στην Ευρώπη;

Μόλις κληρονόμησε μια αυτοκρατορία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος millennial στην Ευρώπη;

Εκτός του ότι κατέχει σχεδόν το 50% της μεγαλύτερης εταιρείας με ενεργειακά ποτά στον κόσμο και δύο ομάδες της Formula 1, ο Αυστριακός Mark Mateschitz έχει κατακτήσει έναν ακόμη τίτλο: στα 30 του είναι ο πλουσιότερος millennial στην Ευρώπη, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αυστρία.

Όταν ο χαρισματικός και εμβληματικός για την τοπική κοινωνία πατέρας του, Dietrich Mateschitz, απεβίωσε στα τέλη Οκτωβρίου από καρκίνο στο πάγκρεας, προκλήθηκαν τριγμοί στην αυστριακή επιχειρηματική σκηνή. Πολλοί διερωτούνταν ποιος θα αναλάβει την αυτοκρατορία των ενεργειακών ποτών με πιθανό διάδοχο τον γιο του, τον Mark. Πράγματι ο ίδιος κληρονόμησε μερίδιο 49% στην Red Bull και ως αποτέλεσμα η περιουσία του εκτινάχθηκε στα 15,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει μία νέα εποχή για την Red Bull, η οποία υπό τη διαχείριση του Dietrich διογκωνόταν επί περίπου τέσσερις δεκαετίες, αναπτύσσοντας την παρουσία της σε μία σειρά κλάδων, από το ποδόσφαιρο και το ράλι μέχρι το mountain biking.

Ο 30χρονος Mateschitz ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του οργανικού τμήματος της Red Bull, το οποίο ανέπτυσσε ποτά από φυσικές πηγές. Πλέον, όμως, σκοπεύει να εστιάσει στον ρόλο του ως μετόχου και να απέχει από τις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας, όπως και ανακοίνωσε σε επιστολή προς τους εργαζομένους.

Βέβαια, στο πλευρό του θα έχει ισχυρούς συμβούλους. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, τρία υψηλόβαθμα στελέχη που απασχολούνταν στην Red Bull μαζί με τον Dietrich Mateschitz, παραιτήθηκαν. Αυτοί όμως, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται ως σύμβουλοι, ενώ οι δύο από αυτούς θα συνεργαστούν απευθείας με τον Mark ως στελέχη στην εταιρεία διαχείρισης της Red Bull. «Θα στηρίζουν όχι μόνο το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και όλους μας, για την επιτυχή συνέχιση του έργου του πατέρα μου. Όπως θα ήθελε», δήλωσε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Mateschitz.

Πώς χτίστηκε η «αυτοκρατορία» της Red Bull

Ο Dietrich Mateschitz ίδρυσε την Red Bull το 1984 μαζί με τον επιχειρηματία Chaleo Yoovidhya από την Ταϊλάνδη, αφότου συνειδητοποίησε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του προς την Ασία ότι τα ποτά με καφεΐνη βελτίωναν το jet lag του. Όσο η περιουσία του διογκωνόταν, ο Dietrich απέκτησε ένα νησί στα Fiji, κάστρα και βίλες, ενώ πέρυσι αγόρασε μία κατοικία στο Knightsbridge του Λονδίνου έναντι 37 εκατ. δολαρίων, η οποία πλέον φιλοξενεί τον οίκο μόδας της Red Bull, τον AlphaTauri.

Μόλις κληρονόμησε μια αυτοκρατορία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος millennial στην Ευρώπη;-1
Ο Dietich Mateschitz (φωτ. AP)

Ο Mark Mateschitz, μοναχοπαίδι και χαμηλού προφίλ, σπούδασε στο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών του Σάλτζμπουργκ. Όσο ήταν ακόμη μικρός παρακολουθούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πατέρα του, ενώ τον συνόδευε σε αγώνες της Formula 1 πριν την εφηβεία του.

Τα τελευταία χρόνια και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, άρχισε να αναλαμβάνει υψηλόβαθμες θέσεις στην επιχειρηματική σκηνή της Αυστρίας. Μάλιστα, πριν τον θάνατο του πατέρα του, ο Mark Mateschitz απέκτησε μερίδιο σε μία επιχείρηση με επενδύσεις σε οικόπεδα στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένου ενός οικοπέδου με ελικοδρόμιο και αμπελώνα. Επίσης, το 2018, ίδρυσε μία ζυθοποιία που φτιάχνει μπύρα και λεμονάδα χρησιμοποιώντας νερό από μία από τις παλαιότερες πηγές της Αυστρίας.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο Mateschitz έχει κληρονομήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία από τον πατέρα του, ο οποίος την τελευταία δεκαετία απέκτησε 2 δισ. δολάρια από μερίσματα της Red Bull. Σημειώνεται ότι ο 30χρονος είναι επίσης μέλος του δ.σ. σε μία οργάνωση ιατρικών ερευνών για τον νωτιαίο μυελό, την οποία ίδρυσε ο πατέρας του και διαχειρίζεται η μητέρα του, η Anita Gerhardter.

Η παραίτηση από τον ρόλο του στην Red Bull ήταν «μία απόφαση που δεν ελήφθη εύκολα», σημείωνε ο Mateschitz στην επιστολή. Η πρωτοβουλία για τα οργανικά ποτά ήταν ανέκαθεν ένα πρότζεκτ που εκτιμούσε πολύ, δήλωσε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, El Pais

Διαβάστε επίσης:

Η μάχη των ταύρων: Πώς μία μικρή εταιρεία νίκησε τη Red Bull

Formula 1: «Καμπάνες» εκατομμυρίων μοίρασε η FIA

Ο «θησαυρός» του Paul Allen δεν ήταν η Microsoft: Τα έργα τέχνης του έσπασαν όλα τα ρεκόρ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News