ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η μάχη των ταύρων: Πώς μία μικρή εταιρεία νίκησε τη Red Bull

Η μάχη των ταύρων: Πώς μία μικρή εταιρεία νίκησε τη Red Bull

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Red Bull ξεκίνησε τη «μάχη» εναντίον μίας μικρής εταιρείας παραγωγής τζιν με πολυετή ιστορία, μέσω του γραφείου πνευματικών δικαιωμάτων της Βρετανίας. Ο λόγος για την Bullards, η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 1837 και να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όνομα το 2015, έχει έδρα το Νόριτς της Αγγλίας, αλλά και την «ατυχία» να φέρει στο όνομά της το «Bull».

Ο αυστριακός κολοσσός των αναψυκτικών είχε ήδη αποστείλει γράμμα στον δικηγόρο της Bullards, ισχυριζόμενος ότι το όνομα παραπέμπε στο Red Bull και κατά πάσα πιθανότητα προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές. Όταν το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, η νομική ομάδα της Red Bull απαίτησε την απόσυρση του εμπορικού σήματος της Bullards από ορισμένα προϊόντα, όπως τα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και την απαγόρευση της χρήσης του από διοργανώσεις.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bullards Spirits (@bullardsgin)

Οι συμβουλές που έπαιρνε από ορισμένους ο ιδρυτής της Bullards, Russell Evans, ήταν να μην τα βάλει με την Red Bull, απλούστατα διότι είχαν «βαθύτερες τσέπες από εμάς». «Ωστόσο, φαινόταν λάθος απλώς να υποκύψουμε στον Γολιάθ, επομένως αποφασίσαμε να πάρουμε θέση και είμαι χαρούμενος που το κάναμε», δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το BBC.

Ο Evans θεώρησε πως το αίτημα ήταν «γελοίο», διότι ναι μεν η Red Bull ζητούσε από την εταιρεία να μην παράγει αναψυκτικά, το οποίο μία ή άλλη δεν ήταν στους στόχους της, αλλά και να απέχει από διοργανώσεις, κάτι στο οποίο δεν ήθελε να συμφωνήσει.

Η απόφαση

Τελικά, το αίτημα της Red Bull στο γραφείο πνευματικών δικαιωμάτων απερρίφθη. Ο Luke Portnow, δικηγόρος της Bullards, δήλωσε σχετικά: «Υποστηρίξαμε κατηγορηματικά ότι το Bullards και το Red Bull είναι τόσο διαφορετικά, που όση φήμη και να έχει στα ενεργειακά ποτά δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τη χρήση και την καταχώρηση εδώ. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι επειδή οι δύο μάρκες έχουν ένα κοινό στοιχείο, δεν είναι κατάλληλη βάση επί τις οποίας μπορεί να καταλήξει κανείς σε έμμεση σύγχυση».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bullards Spirits (@bullardsgin)

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κίνηση της Red Bull ήταν «νομικά και οικονομικά άδικη. Με δυσαρεστεί που τόσο αχρείαστα επιθετικές (και ακριβές) πρακτικές επιβολής συνεχίζουν να υπάρχουν σε αυτό τον κλάδο του δικαίου».

Από την πλευρά της η Red Bull δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να σχολιάζουμε για τέτοιου είδους νομικά θέματα.»

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Τι θα αλλάξει στα κουτάκια της Coca Cola του χρόνου

Ευρωπαϊκά νοικοκυριά: Στα σκουπίδια 70 κιλά τροφίμων ανά άτομο

Δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε: 5 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News