Business & Finance Κυριακή 21/11/2021, 16:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πυρηνικός φυσικός των Subway: Πώς μετέτρεψε μία επένδυση 1.000 δολαρίων σε ένα δισεκατομμύριο

Ο πυρηνικός φυσικός των Subway: Πώς μετέτρεψε μία επένδυση 1.000 δολαρίων σε ένα δισεκατομμύριο

Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, ο συνιδρυτής της αλυσίδας σαντουϊτσάδικων Subway, Πίτερ Μπακ, ο οποίος μετέτρεψε μία αρχική επένδυση 1.000 δολαρίων σε περιουσία άνω του ενός δισεκατομμυρίου.

Με περισσότερα από 40.000 καταστήματα παγκοσμίως, η Subway είναι σήμερα η μεγαλύτερη αλυσίδα σαντουϊτσάδικων στον κόσμο. Ο Μπακ, που ήταν και ο μοναδικός εν ζωή ιδρυτής της, άφησε πίσω του περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

«Μας λυπεί βαθύτατα ο θάνατος ενός εκ των ιδρυτών της Subway, του δρ. Πίτερ Μπακ. Ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφοσιωμένου, ενεργού ηγέτη και ένα βασικό μέλος της οικογένειας της Subway», είπε ο CEO της εταιρείας, Τζον Τσίντσεϊ, σε ανακοίνωσή του.

Το 1965, ο Μπακ είχε δώσει στον οικογενειακό του φίλο, Φρεντ ΝτεΛούκα, την ιδέα να ανοίξει ένα σαντουϊτσάδικο, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του. Ο Μπακ, που ήταν πυρηνικός φυσικός, έκανε την αρχική επένδυση των 1.000  δολαρίων και το «Pete’s Super Submarines» άνοιξε στο Μπίτζπορτ του Κονέκτικατ. Στις ΗΠΑ, submarines ή subs ονομάζονται τα σάντουιτς -ζεστά ή κρύα- που φτιάχνονται από μία στρογγυλή μπαγκέτα ψωμιού κομμένη στη μέση, αφού το σχήμα τους θυμίζει υποβρύχιο. Από εκεί πήρε το όνομά της η επιχείρηση. 

Ο πυρηνικός φυσικός των Subway: Πώς μετέτρεψε μία επένδυση 1.000 δολαρίων σε ένα δισεκατομμύριο-1
φωτ.: Subway

Έως το 1974, οι δύο συνέταιροι είχαν ανοίξει 16 καταστήματα στο Κονέκτικατ και στη συνέχεια άρχισαν να δίνουν τα δικαιώματα για franchise.

Ο πυρηνικός φυσικός των Subway: Πώς μετέτρεψε μία επένδυση 1.000 δολαρίων σε ένα δισεκατομμύριο-2
Ο Πίτερ Μπακ και ο Φρεντ ΝτεΛούκα (φωτ.: Subway)

Πάντως, τα τελευταία χρόνια, ο τζίρος των καταστημάτων Subway στις ΗΠΑ μειώνεται, εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού. Το 2020, οι πωλήσεις σε όλα τα Subway στην αμερικανική αγορά διαμορφώθηκαν στα 8,3 δισ. δολάρια, από 12,3 δισ. δολάρια που ήταν το 2013.

Ο συνέταιρος του Μπακ, Φρεντ ΝτεΛούκα, είπε πεθάνει το 2015, σε ηλικία 67 ετών.

Ο Μπάκ είχε γεννηθεί το 1930 στο Μέιν. Το 1999 ίδρυσε με τη σύζυγό του το φιλανθρωπικό ίδρυμα The Peter and Carmen Lucia Buck Foundation.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Τζον Κατσιματίδης: 1 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο έβγαλε ο γιος του φαροφύλακα από τη Νίσυρο

Ο ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου αποκαλύπτεται: Ο Έλληνας παππούς του και το μυστικό χαρτάκι που κουβαλά πάντα

Σάτια Ναντέλα: Τι έμαθε ο CEO της Microsoft από το ημερολόγιο της νεκρής μητέρας του

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News