Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 13:05
BUSINESS & FINANCE

Έλυσε ένα πρόβλημα που έχουν όλες οι γυναίκες και έγινε δισεκατομμυριούχος

Μόλις πούλησε πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας της στην Blackstone, σε αποτίμηση 1,2 δισ. δολαρίων

Έλυσε ένα πρόβλημα που έχουν όλες οι γυναίκες και έγινε δισεκατομμυριούχος

Η Σάρα Μπλέικλι είναι και πάλι δισεκατομμυριούχους. Η γυναίκα που έχτισε μία επιχειρηματική αυτοκρατορία δίνοντας μία μάλλον απλή λύση σε ένα καθημερινό πρόβλημα των γυναικών, πέρασε από αρκετά σκαμπανεβάσματα. Όμως έπειτα από το deal της πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας της, της Spanx στην Blackstone, έσπασε και πάλι το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων.

«Ο κόσμος με ρωτούσε εδώ και 20 χρόνια ‘πότε θα πουλήσεις την Spanx;». Και για 20 χρόνια τους έλεγα ‘απλά θα ξέρω όταν είναι η ώρα’. Λοιπόν, σήμερα είναι η μέρα», έγραψε η Μπλέικλι στον λογαριασμό της στο Instagram.

View this post on Instagram

A post shared by Sara Blakely (@sarablakely)

Όπως συμβαίνει με πολλούς επιτυχημένους επιχειρηματίες, το success story της Μπλέικλι ξεκινά με μία αποτυχία. Από τότε που θυμόταν τον εαυτό της, ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της και να γίνει δικηγόρος. Όμως, όταν ήρθε η ώρα να δώσει εξετάσεις για τη νομική, κόπηκε. Τη δεύτερη φορά, έκανε εντατικά μαθήματα, διάβαζε νύχτα-μέρα, όμως και πάλι κόπηκε.

Για να διαχειριστεί την αποτυχία της αυτή, σκέφτηκε να πιάσει δουλειά στο «πιο χαρούμενο μέρος στη γη», την Disney World. Σκοπός της ήταν να περάσει από οντισιόν για τον ρόλο του Γκούφι, όμως και εκεί, την περίμενε μία απογοήτευση. Όταν κατάφερε να κλείσει οντισιόν για τη θέση, της είπαν ότι ήταν πολύ κοντή για να φορέσει το κουστούμι του Γκούφι.

Διαβάστε επίσης: Άλκης Δαυίδ: Τους κορόιδεψα όλους, δεν υπάρχουν δισεκατομμύρια

Έτσι, μετά από λίγο καιρό, η δουλειά στην Disney World την κούρασε. Αποφάσισε να επιστρέψει στο πατρικό της και να ζήσει με τη μητέρα της. Χωρίς να έχει μια σαφή εικόνα του τι θέλει να κάνει στη ζωή της, έπιασε δουλειά σε μία εταιρεία που πουλούσε φαξ πόρτα-πόρτα. «Ήταν ένα από αυτά τα μέρη όπου το μόνο που χρειαζόσουν για να σε προσλάβουν ήταν να έχεις σφυγμό. Την πρώτη μου μέρα στη δουλειά, μου έδωσαν έναν τηλεφωνικό κατάλογο και μου είπαν: ‘Αυτοί είναι οι ταχυδρομικοί σου κώδικες. Τώρα βγες εκεί έξω και πούλα’», θυμάται.

«Οι περισσότεροι μου έκλειναν την πόρτα στα μούτρα. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάποιος έσκιζε την επαγγελματική μου κάρτα μπροστά μου και μερικές φορές, καλούσαν την αστυνομία για να με βγάλει από το κτίριο», λέει.

Έλυσε ένα πρόβλημα που έχουν όλες οι γυναίκες και έγινε δισεκατομμυριούχος-1

Όμως πολύ σύντομα, ανέπτυξε ανοσία στη λέξη «όχι». Κάποιες φορές, μάλιστα, έβλεπε την κατάστασή της ως διασκεδαστική.

«Όσο πούλαγα φαξ, περνούσα πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου προσπαθώντας να σκεφτώ τι ήθελα πραγματικά από τη ζωή μου και ποια ήταν τα δυνατά μου σημεία. Ήξερα ότι ήμουν καλή στις πωλήσεις και ότι τελικά ήθελα να δουλεύω για τον εαυτό μου. Σκέφτηκα ότι αντί για φαξ, θα  ήθελα να πουλάω κάτι που θα είχα δημιουργήσει μόνη μου και για το οποίο θα είχα πραγματικό ενδιαφέρον».

Διαβάστε επίσης: Ο άγνωστος κροίσος: Ο πλουσιότερος Eλληνας δεν είναι αυτός που όλοι νομίζουν

Ώσπου μια μέρα, η ιδέα που θα την έκανε δισεκατομμυριούχο της ήρθε έτσι απλά. «Ελπίζοντας να δείχνω καλύτερη με ένα στενό άσπρο παντελόνι, έκοψα τα πόδια από ένα καλσόν και το φόρεσα. Αυτό μου επέτρεπε να έχω το πλεονέκτημα του καλσόν που με έκανε να φαίνομαι πιο λεπτή, αλλά την ίδια στιγμή, να έχω γυμνά τα πόδια μου, για να φορέσω τα ωραία μου σανδάλια», περιγράφει. «Τη στιγμή που είδα πόσο ωραία φαίνονταν τα οπίσθιά μου σκέφτηκα ‘σ’ ευχαριστώ Θεέ μου, αυτή είναι η ευκαιρία μου’», θυμάται.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η Spanx, από την ιδέα της Μπλέικλι να δημιουργήσει εσώρουχα σύσφιγξης του σώματος που να είναι λεπτά, άνετα και αόρατα κάτω από τα ρούχα.

Με 5.000 δολάρια που είχε μαζέψει από τη δουλειά της, ίδρυσε το brand της το 2000. Δώδεκα χρόνια αργότερα, η εταιρεία της πραγματοποιούσε 250 εκατ. δολάρια σε ετήσιο τζίρο και η Wall Street αποτιμούσε την Spanx στο 1 δισ.  δολάρια. Στα 41 της, η Μπλέικλι έγινε η νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes το 2012 και βγήκε στο εξώφυλλο του περιοδικού.

Έλυσε ένα πρόβλημα που έχουν όλες οι γυναίκες και έγινε δισεκατομμυριούχος-2

Όμως, ο ανταγωνισμός φούντωσε τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και η Κιμ Καρντάσιαν μπήκε στην αγορά αυτή, ιδρύοντας την Skims, η οποία αποτιμάται στα 1,6 δισ.  δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο περισσότερος κόσμος περνούσε τον χρόνο του στον καναπέ του σπιτιού του, φορώντας φόρμες, οι πωλήσεις της κατηγορίας αυτής βυθίστηκαν. Και το καλοκαίρι, το Forbes υπολόγιζε την αξία της Spanx μόνο στα 540 εκατ. δολάρια.

View this post on Instagram

A post shared by Sara Blakely (@sarablakely)

Τώρα, η Blackstone ποντάρει ότι η ζήτηση για τα προϊόντα της θα αυξηθεί και αποτιμά την Spanx στα 1,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, η Σάρα Μπλέικλι έχει περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News