Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 14:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάτια Ναντέλα: Τι έμαθε ο CEO της Microsoft από το ημερολόγιο της νεκρής μητέρας του

Γεννήθηκε στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, όπου είχε τουλάχιστον παράξενα παιδικά χρόνια - Ήταν όμως ο άνθρωπος που χρειαζόταν η «ξεπεσμένη» Microsoft

Σάτια Ναντέλα: Τι έμαθε ο CEO της Microsoft από το ημερολόγιο της νεκρής μητέρας του

Οι ηγέτες συχνά βρίσκουν έμπνευση στα πιο απροσδόκητα μέρη. Για τον CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, αυτή ήρθε από το ημερολόγιο της νεκρής μητέρας του.

Η μητέρα του ινδικής καταγωγής CEO της Microsoft ήταν καθηγήτρια σανσκριτικών και στο ημερολόγιό της κατέγραφε κάποιες από τις σκέψεις της γύρω από την δυτική αλλά και την ανατολική φιλοσοφία.

Όταν ο 54χρονος μάνατζερ διάβασε το ημερολόγιο μετά το θάνατο της μητέρας του, βρήκε μεταξύ άλλων μία φράση του Δανού φιλοσόφου Σόρεν Κίρκεγκαρντ που του θύμισε ότι οι ηγέτες «πρέπει να μαθαίνουν από το παρελθόν και να εμπνέονται από το τι είναι δυνατό στο μέλλον», όπως εξήγησε ο ίδιος. Και αυτό κατά την άποψή του, είναι η ουσία της ηγεσίας.

«Ο στόχος της σκέψης είναι να φτάσει στην αμεσότητα», ήταν η φράση η οποία ενέπνευσε τον Ναντέλα.

Ο CEO της Microsoft συμπεριέλαβε τη βιογραφία του Δανού φιλόσοφου στα βιβλία που διάβασε και τα οποία επηρέασαν τον τρόπο σκέψης του τον τελευταίο χρόνο. Ο Κίρκεγκραντ, ο οποίος πέθανε το 1855, έχει γράψει για την ανθρώπινη εμπειρία, την αγάπη και τον πόνο.

Και σύμφωνα με τον Ναντέλα, η βιογραφία του, την οποία έχει υπογράψει η Κλαιρ Καρλάιλ έχει πολλά να δώσει στους μάνατζερς. «Η Καρλάιλ παρατηρεί ότι ο Κίρκεγκαρντ δεν θεωρούσε τη ζωή γραμμική: ‘Κάνουμε κύκλους και επιστρέφουμε στην ανάμνηση και τρέχουμε προς τις ελπίδες, τους φόβους και τα σχέδια’», έγραψε.

«Αυτός είναι ένας διορατικός τρόπος να κατανοήσει κανείς τον στόχο της ηγεσίας – να δημιουργεί σαφήνεια, να παράγει ενέργεια και να κινεί την επιτυχία», πρόσθεσε ο Ναντέλα.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο CEO της Microsoft διαβάζει πολύ και ενθαρρύνει το προσωπικό του να κάνει το ίδιο. Συχνά χρησιμοποιεί φράσεις από παιδικά παραμύθια, ενώ έχει πει ότι ένα βιβλίο του Βρετανού καθηγητή Κόλιν Μάγιερ άλλαξε την άποψή του για τον καπιταλισμό.

Ο Ναντέλα έχει κάνει εντύπωση με το ηγετικό του στυλ, το οποίο στηρίζεται πολύ στην ενσυναίσθηση, από το 2014, όταν και ανέλαβε τα ηνία της Microsoft. Αυτό θεωρείται ένας κρίσιμος παράγοντας πίσω από την αναβίωση της εταιρείας και την ανάπτυξή της έκτοτε.

Ο «βιβλιοφάγος»

Ο Σάτια Ναντέλα γεννήθηκε στην πόλη Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, όπου είχε τουλάχιστον παράξενα παιδικά χρόνια. «Η μητέρα μου ήταν καθηγήτρια σανσκριτικών και ο πατέρας μου ήταν μαρξιστής οικονομολόγος. Πρόκειται για δύο εντελώς αντίθετες προσωπικότητες. Είχαν τους ιδεολογικούς πολέμους τους και εγώ τους αγνοούσα και τους δύο. Θα έλεγα ότι είχα διασκεδαστικά παιδικά χρόνια», έχει πει ο ίδιος.

Οι σπουδές του τον έφεραν στις ΗΠΑ το 1988 και το 1992 έπιασε δουλειά στη Microsoft, όπου μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε εκτενώς με το cloud. Παρότι κατάφερε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία της εταιρείας, κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ. Έτσι, όταν στις αρχές του 2014 επιλέχθηκε για τη θέση του CEO (επικρατώντας έναντι πολύ πιο διάσημων και δοκιμασμένων μάνατζερ, όπως ο Στίβεν Έλοπ της Nokia και ο Άλαν Μιουλάλι της Ford), πολλοί κατέφυγαν στο Google, για να διαπιστώσουν ποιο ήταν τελικά το νέο αφεντικό της  Microsoft.

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει «βιβλιοφάγος», παρακολουθεί φανατικά κρίκετ (όπως άλλωστε οι περισσότεροι Ινδοί) και στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει ποίηση.

Η επιστροφή της Microsoft 

Αφότου ανέλαβε τα ηνία της Microsoft, το 2014, ο γεννημένος στην Ινδία Σάτια Ναντέλα έχει μεταμορφώσει την εταιρεία στον μεγαλύτερο πωλητή λογισμικού του cloud.

Ασφαλώς, πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας, που ωστόσο έχει καλές προοπτικές και στη φάση του ανοίγματος των οικονομιών, λόγω της στροφής προς το cloud.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Άλεν, δημιούργησε τη βιομηχανία των προσωπικών υπολογιστών και κυριάρχησε στα λειτουργικά συστήματα των Η/Υ και στο λογισμικό Office για χρόνια. Καθώς browsers όπως ο Netscape κέρδισαν μερίδια αγοράς τη δεκαετία του 1990, η Microsoft έτρεξε να παρουσιάσει το δικό της προϊόν, το οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με το λογισμικό των Windows. Το αποτέλεσμα ήταν η πολύκροτη αγωγή για αντιμονοπωλιακή πρακτική του 1998 και τελικά η δίκη του 2000 στην οποία η Microsoft κηρύχθηκε ένοχη.

Η εταιρεία απέφυγε τη διάσπασή της, όμως την επόμενη δεκαετία έμεινε πίσω σε όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις: Το λογισμικό των κινητών, τα social media και την αναζήτηση του ίντερνετ, με αποτέλεσμα ανταγωνιστές όπως η Google και η Apple να την ξεπεράσουν.

Όμως,  με μία σειρά από στρατηγικές κινήσεις, ο Ναντέλα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να επαναφέρει τη Microsoft στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, με έμφαση στο cloud, το mobile και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ενώ η Microsoft χρειάστηκε 33 χρόνια από την είσοδό της στο χρηματιστήριο για να «πιάσει» το πρώτο της δισεκατομμύριο (το 2019), πέρασαν μόλις δύο χρόνια για να κατακτήσει το δεύτερο δισεκατομμύριο, με την αναγκαστική ψηφιοποίηση που έφερε η πανδημία να ωφελεί ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου αποκαλύπτεται: Ο Έλληνας παππούς του και το μυστικό χαρτάκι που κουβαλά πάντα

Στιβ Τζομπς: Η ζήλια του Γκέιτς, το μάθημα στον Κουκ και ο «πάγος» στον Μασκ

Η συμβουλή που δίνει στις γυναίκες μια νέα αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News