Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 09:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στιβ Τζομπς: Η ζήλια του Γκέιτς, το μάθημα στον Κουκ και ο «πάγος» στον Μασκ

Στιβ Τζομπς: Η ζήλια του Γκέιτς, το μάθημα στον Κουκ και ο «πάγος» στον Μασκ

Έδωσε πολυετή μάχη με τον καρκίνο και σε ηλικία μόλις 56 ετών ο άνθρωπος που άλλαξε την τεχνολογία και την καθημερινότητά μας έφυγε το 2011 από τη ζωή. Ο Στιβ Τζομπς ήταν μία τεράστια, πρόωρη απώλεια για το παγκόσμιο επιχειρείν. Τα κορυφαία ονόματα της τεχνολογίας και όχι μόνο θυμούνται τις συμβουλές, που τους είχε δώσει και αντλούν έμπνευση από τα λόγια και τα έργα του. 

Η «ζήλια» του Μπιλ Γκέιτς

Αν και επί 30 χρόνια Apple και Microsoft ήταν μεγάλοι ανταγωνιστές, ο Στιβ Τζομπς και ο Μπιλ Γκέιτς είχαν γίνει φίλοι. Μετά τον θάνατο του Τζομπς ο Γκέιτς έγραψε στο Twitter: «Όσοι ήμασταν αρκετά τυχεροί να δουλέψουμε τον Στιβ, ήταν μεγάλη τιμή. Θα μου λείψει πολύ ο Στιβ». 

Έκτοτε ο Γκέιτς έχει ομολογήσει τη ζήλια που ένιωθε για τον «ανταγωνιστή» του. «Ήταν ένας μάγος στο να κινητοποιεί ανθρώπους» είπε στο podcast Armchari Expert. «Εγώ ήμουν ένας μικρός μάγος και επομένως δεν με έπιανε το ξόρκι του. Τον έβλεπα όμως να ρίχνει το ξόρκι του στους άλλους, τους έβλεπα μαγεμένους». 

Σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Γκέιτς είπε στη Wall Street Journal ότι ο Τζομπς είχε ένα φυσικό ταλέντο να κερδίζει την προσοχή του κοινού και να το γοητεύει ακόμη και εάν παρουσίαζε ένα κατώτερο των προσδοκιών προϊόν. Αυτό ήταν που προσπάθησε να «μιμηθεί» και ο ίδιος, αν και παραδέχεται ότι δεν ήταν εξίσου ταλαντούχος σε αυτό. 

Το μάθημα στον Τιμ Κουκ

Ποιο ήταν όμως το μάθημα που έλαβε ο άνθρωπος στον οποίο παρέδωσε τα ηνία της Apple o Τζομπς. Ο Τιμ Κουκ είχε περάσει 14 χρόνια στο πλευρό του μέντορά του, αλλά και πάλι δεν αισθανόταν έτοιμος να τον διαδεχθεί. Σε ομιλία του σε αποφοίτους του Στάνφορντ το 2019, είπε: «Πριν από 14 χρόνια ο Στιβ βρισκόταν σε αυτό το βήμα και είπε στους τότε αποφοίτους: Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, για αυτό μην τον σπαλάτε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου». Αυτή είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που προσπαθεί να ακολουθήσει και ο ίδιος. 

Επιπλέον μοιράστηκε τη μοναξιά που ένιωσε όταν ο Τζομπς πέθανε, σημειώνοντας πως η εμπειρία αυτή τον έμαθε τη διαφορά ανάμεσα στο να είσαι «προετοιμασμένος» και να είσαι «έτοιμος».

Ο «πάγος» στον Μασκ 

Την περασμένη Δευτέρα ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, απαντώντας σε ένα tweet ευχήθηκε να είχε την ευκαιρία να μιλήσει έστω μία φορά με τον Στιβ Τζομπς. 

Ο Μασκ είχε αποκαλύψει ότι ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, είχε προσπαθήσει να τον γνωρίσει στον Τζομπς σε ένα πάρτι, αλλά ο ιδρυτής της Apple έβαλε πάγο. «Προσπάθησα πράγματι να του μιλήσω κάποτε και ήταν πολύ αγενής μαζί μου» αστειεύθηκε ο Μασκ, για να συμπληρώσει ότι προφανώς δεν ήταν το κατάλληλο μέρος και η κατάλληλη στιγμή. 

Επανειλημμένα σε συνεντεύξεις του έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Στιβ Τζομπς τονίζοντας και αυτός ότι το κυριότερο μάθημα, που έχει λάβει είναι η σπουδαιότητα του να μπορείς να προσελκύεις, αλλά και κινητοποιείς τον κόσμο στη βάση ενός οράματος. «Κάποιες φορές οι άνθρωποι ξεχνούν πόσο καθοριστικής σημασίας είναι αυτό για την επιτυχία μίας εταιρείας». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News