Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 20:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επικεφαλής της Theranos θέλει «εμβολιασμένους» και «αμόλυντους» ενόρκους

Η επικεφαλής της Theranos θέλει «εμβολιασμένους» και «αμόλυντους» ενόρκους

Ενστάσεις για περίπου 30 ενόρκους εκφράζει η υπερασπιστική γραμμής της Ελίζαμπεθ Χολμς, επικεφαλής της Theranos, η οποία περιμένει να δικαστεί την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της 37χρονης, Kevin Downey, ορισμένοι από τους υποψήφιους ενόρκους έχουν τόσο «μολυνθεί» από την κριτική των μέσων ενημέρωσης εναντίον της Χολμς, ώστε κανονικά δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί η είσοδος στην δικαστική αίθουσα.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για περίπου 30 ενόρκους, οι οποίοι έχουν δει, διαβάσει ή ακούσει ντοκιμαντέρ, βιβλία ή podcast για την κατάρρευση της start-up εταιρείας της 37χρονης. 
 
Τα meda περιλαμβάνουν, συνέχισε ο Downey, «απαράδεκτες, εμπρηστικές και συχνά ανακριβείς πληροφορίες» για τη νεαρή γυναίκα. Αναρωτήθηκε δε «πώς θα ξεκινήσει αυτή η δίκη μ’ αυτούς τους ενόρκους».
 
Στο ίδιο πλαίσιο, ο συνήγορος υπεράσπισης επεσήμανε ότι το δικάστηριο δεν θα πρέπει καν να ρωτήσει τους ενόρκους αν μπορούν να παραμερίσουν τις προκαταλήψεις τους. Θέλει όσοι βρεθούν στη δίκη να είναι «εμβολιασμένοι» έναντι των προκαταλήψεων. Διαφορετικά «θα κινδυνεύσουμε να “μολύνουμε” όλους τους ενόρκους». 

Η επίσημη διαδικασία επιλογής του σώματος των ενόρκων δεν πρόκειται να ξεκινήσειν πριν την επόμενη εβδομάδα, όταν και εκδικαστεί η πολύκροτη υπόθεση.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής προ-δικαστικής συνάντησης, ο δικαστής της έδρας έσπευσε να αναφερθεί και στο πρωτόκολλο για τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, χωρίς βέβαια να λάβει οριστικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, ρώτησε τις δύο πλευρές αν συμφωνούν να επιλεγούν αποκλειστικά εμβολιασμένοι ένορκοι. Η υπεράσπιση της 37χρονης συμφώνησε, ενώ ο Εισαγγελίες απέφυγε να απαντήσει, αναβάλλοντας για τις επόμενες ημέρες την ετυμηγορία του.

Η Ελίζαμπεθ Χολμς αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών, όπως απάτη και συνωμοσία. Έχοντας ιδρύσει τη Theranos, υποσχόταν να φέρει την επανάσταση στις εξετάσεις αίματος με μία καινοτόμα σούπερ – συσκευή. Τελικά κατηγορήθηκε ότι όχι μόνο δεν είχε ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά εξαπάτησε και προκάλεσε ζημιά σε επενδυτές και ασθενείς.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε χάρη στην απόφαση του John Carreyrou, δημοσιογράφου της Wall Street Journal, να ερευνήσει το 2015 πόση αλήθεια υπάρχει στους ισχυρισμούς της Theranos (που άπαντες τότε αποθέωναν, αποκαλώντας την ιδρύτριά της θηλυκό Στιβ Τζομπς) για τις δυνατότητες της τεχνολογίας της.

Η start up είχε καταφέρει τότε να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 400 εκατ. δολαρίων που ανέβαζαν την αξία της στα 9 δισ. δολάρια, υποστηρίζοντας ότι με λίγες μόνο σταγόνες αίματος από μία συσκευή, η οποία δεν είχε την τρομακτική όψη της βελόνας, να πραγματοποιήσει 240 διαφορετικές εξετάσεις αίματος. 

Τελικά, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, το 2018 ήρθε η διάλυση της εταιρείας και μία πτώση ακόμη πιο θορυβώδης κι από την θεαματική άνοδο. Ο θηλυκός Στιβ Τζομπς ήταν αντιμέτωπος με αγωγές, ποινική δίωξη και ένα πρόστιμο ύψους 500.000 δολαρίων που συμφώνησε να καταβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ χωρίς να ομολογήσει ενοχή για κάποια κατηγορία. 

Η δίκη της Χολμς αρχίζει στις 31 Αυγούστου με τις εισαγγελικές αρχές να υποστηρίζουν ότι από το 2010 έως και το 2015 εξαπατούσε τους επενδυτές διατεινόμενη ότι η συσκευή της πραγματοποιούσε δεκάδες εξετάσεις με ακρίβεια και ταχύτητα, ενώ γνώριζε ότι αυτό δεν ήταν αληθές, καθώς η τεχνολογία της παρουσίαζε αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News