Business & Finance Πέμπτη 19/08/2021, 13:11
BUSINESS & FINANCE

Ivy Getty: Στην Ελλάδα η κληρονόμος μιας δυναστείας που σημαδεύτηκε από την τραγωδία

Η ιστορία της οικογένειάς της και του μεγιστάνα προ-πάππου της

Ivy Getty: Στην Ελλάδα η κληρονόμος μιας δυναστείας που σημαδεύτηκε από την τραγωδία

Στη Μύκονο βρέθηκε αυτές τις ημέρες η δισέγγονη του Αμερικανού μεγιστάνα του πετρελαίου, Jean Paul Getty, Ivy, για να γιορτάσει με τις φίλες της τον επερχόμενο γάμο της με τον Βρετανό επιχειρηματία της τεχνολογίας, Toby Engel. 

Κόρη του εκλιπόντος John Gilbert Getty και της Alyssa Jewels, η 26χρονη Ivy Getty είναι μοντέλο.

View this post on Instagram

A post shared by Ivy Love Getty (@ivygetty)

 

Ο πατέρας της βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου τον περασμένο Νοέμβριο, σε ηλικία 52 ετών. Ήταν μουσικός και ο γιος του Gordon Getty, του τελευταίου εν ζωή γιου του φημισμένου μεγιστάνα J Paul Getty και της συζύγου του, Ann. 

View this post on Instagram

A post shared by Ivy Love Getty (@ivygetty)

«Ο πατέρας μου ήταν φοβερός. Ο πιο cool άνδρας που προσγειώθηκε ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη και θα είμαι για πάντα η πιο υπερήφανη κόρη», είχε γράψει η Ivy Getty τότε στο λογαριασμό της στο Instagram, όπου είναι ιδιαίτερα ενεργή. 

Πρόκειται, άλλωστε, για μία μεγάλη αμερικανική δυναστεία που σημαδεύτηκε από την τραγωδία, όπως συνέβη και με τους Kennedy. Η μητέρα του John, Ann, είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα, σε ηλικία 79 ετών, από καρδιά. Ο αδερφός του,  Andrew, πέθανε το 2015 από εσωτερική αιμορραγία. 

O μικρότερος από τους γιους του J Paul Getty,  Timothy, είχε πεθάνει από όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία μόλις 12 ετών, το 1958. Η Talitha Getty, είδωλο του στυλ τη δεκαετία του 1970, που είχε παντρευτεί τον John Paul Getty Jr, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1971. 

Και βέβαια, είναι διάσημη η ιστορία του John Paul Getty III, ο οποίος απήχθη το 1973. Όταν ο παππούς του αρχικά αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα, οι απαγωγείς έκοψαν το αυτί του εγγονού του, αναγκάζοντάς τον να κάνει πίσω. 

Από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου

To 2015, το περιοδικό Forbes είχε κατατάξει τους Getty ως την 56η πλουσιότερη οικογένεια των ΗΠΑ, με περιουσία που τότε υπολογιζόταν στα 5,4 δισ.  δολάρια. 

Η οικογένεια έγινε πλούσια από τα πετρέλαια, όμως έχει συνδέσει το όνομά της με το ομώνυμο πρακτορείο φωτογραφιών, ένα ερευνητικό ινστιτούτο και ένα μουσείο. 

Ο πατριάρχης της οικογένειας, George Getty (1855-1930), γεννήθηκε στο Μέριλαντ και σπούδασε νομική. Το 1904 ξεκίνησε την  καριέρα του στη βιομηχανία του πετρελαίου και ήταν εκείνος που δάνεισε στον γιο του, John Paul, χρήματα για να επενδύσει σε πετρελαιοπηγές. 

J. Paul Getty: Ο «δύσκολος» μεγιστάνας

Έως το 1915, ο J. Paul είχε βγάλει το πρώτο του εκατομμύριο. 

Γνωστός για τον απαιτητικό του χαρακτήρα, παντρεύτηκε και χώρισε πέντε φορές και έκανε πέντε γιους. Με απίστευτη μόρφωση, μιλούσε γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ελληνικά, αραβικά και ρωσικά. 

Ivy Getty: Στην Ελλάδα η κληρονόμος μιας δυναστείας που σημαδεύτηκε από την τραγωδία-1
φωτ.: AP

Ήταν εκείνος που επέκτεινε την οικογενειακή επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, με μεγάλη επιτυχία. Το 1957, το περιοδικό Fortune του έδωσε τον τίτλο του πλουσιότερου εν ζωή Αμερικανού και το 1966 το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες τον έχρισε πλουσιότερο ιδιώτη στη γη. 

Όμως παρά τον τεράστιο πλούτο του, ο Getty ήταν γνωστός για την τσιγγουνιά του, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η άρνησή του να πληρώσει τα λύτρα για τον εγγονό του. «Έχω 14 άλλα εγγόνια. Εάν πληρώσω έστω μία δεκάρα, θα έχω 14 απαχθέντα εγγόνια», είχε πει τότε, το 1973. Τελικά, συμφώνησε να πληρώσει 2,9 εκατ. δολάρια, όταν οι απαγωγείς έκοψαν το αυτί του και το ταχυδρόμησαν, μαζί με μία τούφα από τα μαλλιά του, σε εφημερίδα της Ρώμης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News