ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γυναίκα που έχει την ευθύνη για 2.000 άρθρα και 3.000 φωτογραφίες ημερησίως

Τριπλή πρωτιά για την Daisy Veerasingham που αναλαμβάνει τα ηνία του AP

Η γυναίκα που έχει την ευθύνη για 2.000 άρθρα και 3.000 φωτογραφίες ημερησίως

Πόσες πρωτιές μπορεί να πιάσει μία γυναίκα που επιλέγεται να ηγηθεί ενός μεγάλου οργανισμού; Η Daisy Veerasingham πέτυχε τουλάχιστον τρεις. Είναι η πρώτη γυναίκα, το πρώτο έγχρωμο άτομο και πρώτη μη Αμερικανίδα που αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου του Associated Press στην ιστορία 175 ετών του ειδησεογραφικού πρακτορείου. 

Βρετανίδα με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα η 51χρονη Veerasingham θα αναλάβει επισήμως τα ηνία από τον ερχόμενο Ιανουάριο διαδεχόμενη τον 64χρονο Gary Pruitt, που ηγείται του AP από το 2012. Στο διάστημα αυτό το πρακτορείο έχει τιμηθεί με 6 βραβεία Πούλιτζερ και ακόμη τρία κορυφαία δημοσιογραφικά βραβεία.

Η δυναμική Veerasingham καλείται να κρατήσει τα υψηλά δημοσιογραφικά στάνταρντς ενός οργανισμού που παράγει περί τα 2.000 άρθρα, 3.000 φωτογραφίες και 200 βίντεο σε καθημερινή βάση, φτάνοντας σε περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πρέπει όμως ταυτόχρονα να «σηκώσει» και τα οικονομικά του μεγέθη διαφοροποιώντας τις πηγές των εσδόων. Το AP είδε τα έσοδά του να υποχωρούν 467 εκατ. δολάρια το 2020 – περίπου 25% χαμηλότερα σε σχέση με πριν από μία δεκαετία, αφού έχει να δώσει τη μάχη που δίνουν όλα τα παραδοσιακά μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο ρόλο ενημέρωσης έχουν αποκτήσει ακόμη και τα social media. Για να το πετύχει πρέπει να κοιτάξει εκτός αμερικανικής αγοράς. Ήδη το 40% των εσόδων του AP προέρχεται από αγορές εκτός ΗΠΑ, με το ποσοστό να είναι διπλάσιο σε σχέση με πριν από μία 15ετία. 

Σημειώνεται ότι με την ανάδειξή της στη θέση του CEO εισέρχεται σε ένα εκλεκτό κλαμπ με μόλις 7 μέλη. Σήμερα έχουμε μόνο 6 γυναίκες επικεφαλής στους 100 κορυφαίους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Μάλιστα 30 εξ αυτών δεν έχουν καθόλου γυναίκες σε θέσεις διοίκησης. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και στις κορυφαίες δημοσιογραφικές θέσεις: σε 240 μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική, καλύπτουν μόνο το 22% των θέσεων διεύθυνσης σύνταξης και αρχισυνταξίας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι γεμίζουν τα newsroom. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News