Business & Finance Κυριακή 18/07/2021, 08:57
BUSINESS & FINANCE

O CEO που έκανε τον ντελιβερά και παραλίγο να σκοτωθεί

Βγάζοντας το 0,3% από όσα κερδίζει από την «κανονική» του δουλειά

O CEO που έκανε τον ντελιβερά και παραλίγο να σκοτωθεί

O CEO της Uber, Dara Khosrowshahi μπήκε για λίγο στα παπούτσια των ντελιβεράδων της UberEats, παραδίδοντας φαγητά σε πακέτο, βγάζοντας το 0,3% από όσα κερδίζει από την «κανονική» του δουλειά. Μάλιστα όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στους New York Times, παραλίγο να σκοτωθεί στον δρόμο. 

Ο Khosrowhshahi πέρασε μερικές ώρες κάνοντας παραδόσεις στο Σαν Φρανσίσκο με το ποδήλατό του ένα Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Οι ντελιβεράδες της UberEats δεν είναι υπάλληλοι της εταιρείας, αλλά πληρώνονται ανά παράδοση καθώς και ανά μίλι. 

Ο CEO της Uber ήταν online στο σύστημα που επιτρέπει στους οδηγούς να δέχονται παραδόσεις για 3,5 ώρες, παρέδωσε 10 παραγγελίες και έβγαλε 106,71 δολάρια μαζί με τα φιλοδωρήματα. Αυτό σημαίνει ότι δούλεψε για περίπου 30 δολάρια την ώρα. Και αυτό, ενώ η συνολική αμοιβή του για το 2020 ξεπέρασε τα 12 εκατ. δολάρια. Πρακτικά, ως CEO πληρώνεται περίπου 340 φορές περισσότερο από ό,τι ως ντελιβεράς. 

«Είχα άγχος στην αρχή», αποκάλυψε ο Khosrowhshahi στους New York Times και παραδέχθηκε ότι διασκέδασε κάποιες στιγμές, αλλά πέρασε άσχημα σε κάποιες άλλες. «Σχεδόν σκοτώθηκα σε μία παράδοση κοντά στο στάδιο του μπέιζμπολ. Ξεκινούσε ο αγώνας των Giants και η κίνηση στον δρόμο ήταν τρελή. Υποθέτω ότι κάποιος ήξερε ότι είμαι οπαδός των Mets», αστειεύτηκε. 

Από το Ιράν στη Silicon Valley 

Ο Khosrowhshahi ήταν μόλις εννέα χρόνων όταν η εύπορη οικογένειά του από το Ιράν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για διακοπές. Η Ιρανική Επανάσταση τους βρήκε στη Νέα Υόρκη και έτσι οι γονείς του αποφάσισαν να μην γυρίσουν ποτέ πίσω, αλλά να εγκατασταθούν μόνιμα σε κάποιο συγγενικό σπίτι. 

«Δεν νιώθαμε σαν πρόσφυγες αλλά εκ των υστέρων υποθέτω ότι ήμασταν. Ο πατέρας και η μητέρα μου άφησαν τα πάντα πίσω τους για να είναι ασφαλείς και να δώσουν στους γιους τους την ευκαιρία να ξαναχτίσουν μια ζωή», έγραψε σε ένα email που έστειλε στους υπαλλήλους του στην προηγούμενη δουλειά του, στην Expedia, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επιχείρησε να κλείσει τα αμερικανικά σύνορα στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών –μεταξύ των οποίων και το Ιράν. 

Μετά τις σπουδές του στο Brown University, ο Khosrowhshahi ξεκίνησε την καριέρα του από τη βιομηχανία του finance, πριν να μεταπηδήσει σε θέσεις μάνατζμεντ. Η διαρκής επαγγελματική του ανέλιξη τον έφερε στη θέση του CEO της Expedia το 2005, όπου πιστώνεται με τη μεταμόρφωση αυτού του online ταξιδιωτικού γραφείου σε έναν γίγαντα της αγοράς. Μέσω ενός μπαράζ εξαγορών, ο Khosrowhshahi πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της Expedia ιστοσελίδες όπως οι Hotels.com, Orbitz, Trivago, HomeAway και Travelocity, ενώ κατάφερε να τετραπλασιάσει τον τζίρο της σε μια εποχή που οι δαπάνες στον κλάδο των ταξιδιών υποχώρησαν σημαντικά, λόγω της παγκόσμιας κρίσης. 

Είναι αυτές οι επιδόσεις που του προσέδωσαν τη φήμη του καλού ηγέτη, ενώ στους κύκλους των μάνατζερς ήταν τότε κυρίως γνωστός ως ο πιο καλοπληρωμένος CEO της Επιχειρηματικής Αμερικής για το 2015, όταν το πακέτο των απολαβών του από την Expedia άγγιξε τα 94.600.000 δολάρια. Όσοι έχουν δουλέψει μαζί του μιλούν για ένα δεινό dealmaker αλλά και ένα αφεντικό ήπιων τόνων, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις εκκεντρικές προσωπικότητες που διοικούν άλλες μεγάλες εταιρείες της Silicon Valley. 

Το 2017 αποχώρησε από την Expedia για να αναλάβει τα ηνία της Uber από τον ιδρυτή της, Travis Kalanick. Επί των ημερών του προκατόχου του, το όνομα της Uber είχε γίνει σχεδόν τοξικό, συνώνυμο με υπερβολικά επιθετικές επιχειρηματικές κινήσεις και όχι μόνο. 

«Η συμβουλή του πατέρα μου ήταν ‘όταν μία εταιρεία που χρησιμοποιείται και ως ρήμα σου προσφέρει δουλειά, πες ναι’», είπε στους New York Times, για την απόφασή του να καθίσει σε μία από τις πιο «ηλεκτρικές»  καρέκλες της Επιχειρηματικής Αμερικής, ως ο CEO μιας εταιρείας που μισήθηκε όσο λίγες. 

Όπως γράφουν οι New York Times, ο Khosrowshahi ήταν σαν τον μπαμπά που καθαρίζει την επόμενη ημέρα, μετά από ένα ξέφρενο πάρτι πανεπιστημιακής αδελφότητας. 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για εκείνον; «Αυτή τη στιγμή, ονειρεύομαι να πατάς ένα κουμπί και να έχεις ένα πιάνο να παραδίδεται στο σπίτι σου σε 1,5 ώρα. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πραγματικά cool», είπε στους New York Times. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο ‘πήγαινε και φέρ’ το’. Όπου θέλεις να πας, ό,τι θέλεις να πάρεις, όπως θέλεις να το πάρεις, θα είμαστε εκεί για εσένα», εξήγησε. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News