Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 16:27
BUSINESS & FINANCE

Ουγκούρ Σαχίν (BioNTech): Γιατί γυρίζει την πλάτη στα δισεκατομμύρια του εμβολίου

O δημιουργός του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού δεν πούλησε ούτε μία μετοχή από την ανακάλυψή του

Ουγκούρ Σαχίν (BioNTech): Γιατί γυρίζει την πλάτη στα δισεκατομμύρια του εμβολίου

Ο Ουγκούρ Σαχίν και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρετσί, είναι η «dream team» πίσω από το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Η BioNTech, στην οποία ο Σαχίν είναι συνιδρυτής και CEO, ένωσε τις δυνάμεις της με τη Pfizer, προκειμένου να μπορέσει να φτιάξει και να στείλει σε όλο τον κόσμο 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου  έως τα τέλη του 2021.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετοχή της BioNTech έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να σημειώνει κέρδη 900% από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, το 2019.

Ουγκούρ Σαχίν (BioNTech): Γιατί γυρίζει την πλάτη στα δισεκατομμύρια του εμβολίου-1

Και ενώ ο ίδιος ο Σαχίν έχει στην κατοχή του το 17% της εταιρείας, ένα ποσοστό που αυτή τη στιγμή αξίζει 6,1 δισ. δολάρια, δεν επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία του εμβολίου. Όπως δείχνουν οι γνωστοποιήσεις της εταιρείας προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει πουλήσει ούτε μία μετοχή του από τις 13 Φεβρουαρίου του 2020, δηλαδή από την εποχή που η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η BioNTech άρχισε να δουλεύει πάνω στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο ιδρυτής της διάβασε ένα άρθρο στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet για τον ιό που τότε εξαπλωνόταν σε μέρη της Κίνας. Προβλέποντας εύστοχα ότι ο ιός αυτός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια πανδημία, ο Σαχίν έπιασε δουλειά.

Αφότου η BioNTech κατέληξε στα πιο υποσχόμενα από τα υποψήφια εμβόλιά της, ο ιδρυτής της διαπίστωσε ότι η εταιρεία του θα χρειαζόταν βοήθεια για να τα δοκιμάσει γρήγορα, να κερδίσει την έγκριση των αρχών και να κυκλοφορήσει το καλύτερο από αυτά στην αγορά. Έτσι, απευθύνθηκε στην Pfizer, με την οποία συνεργαζόταν ήδη από το 2018 πάνω σε ένα εμβόλιο για τη γρίπη. Και το Μάρτιο του 2020, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Έκτοτε, ο Τούρκος Σαχίν ανέπτυξε μία προσωπική φιλία με τον Έλληνα CEO της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά. Ως επιστήμονες και μετανάστες, συνδέθηκαν από την πρώτη στιγμή. «Συνειδητοποιήσαμε ότι εκείνος είναι από την Ελλάδα και εγώ από την Τουρκία. Ήταν μια πολύ προσωπική σχέση από την αρχή», θα έλεγε στους New York Times.

Πραγματικά, ο Σαχίν γεννήθηκε στην Αλεξανδρέττα της Τουρκίας και μετακόμισε με την οικογένειά του στην Κολωνία της Γερμανίας όταν ήταν τεσσάρων ετών. Οι γονείς του δούλευαν στο εργοστάσιο της Ford και εκείνος μεγάλωσε με το όνειρο να γίνει γιατρός. Το 1993 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

Στα πρώτα βήματα της καριέρας του γνώρισε την δρ Τουρέτσι. Κόρη ενός Τούρκου γιατρού από την Κωνσταντινούπολη, εκείνη γεννήθηκε στη Γερμανία. Μεγαλώνοντας, ήθελε να γίνει καλόγρια, αλλά τελικά βρέθηκε να σπουδάζει ιατρική. Ακόμα και τη μέρα που παντρεύτηκαν, οι δύο επιστήμονες επέστρεψαν στο εργαστήριό τους μετά την τελετή.

Ουγκούρ Σαχίν (BioNTech): Γιατί γυρίζει την πλάτη στα δισεκατομμύρια του εμβολίου-2
φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 «Ο Ουγκούρ είναι ένας πολύ, πολύ μοναδικός άνθρωπος. Τον ενδιαφέρει μόνο η επιστήμη. Δεν του είναι εύκολο να συζητά για business. Δεν του αρέσει καθόλου. Είναι ένας επιστήμονας και ένας άνθρωπος αρχών. Τον εμπιστεύομαι 100%», είχε πει για τον Σαχίν ο Μπουρλά στους New York Times.

Πραγματικά, παρότι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γερμανίας, ο Σαχίν ζει μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του σε ένα απλό διαμέρισμα κοντά στο γραφείο του. Μάλιστα, η οικογένεια δεν έχει καν δικό της αυτοκίνητο, καθώς το ζευγάρι που δημιούργησε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά του με το ποδήλατο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News