Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 19:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλιάζει η μετοχή της AstraZeneca μετά την εξαγορά της Alexion 

Βουλιάζει η μετοχή της AstraZeneca μετά την εξαγορά της Alexion 

Έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της AstraZeneca στο άνοιγμα της καινούργιας εβδομάδας, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Alexion Pharmaceuticals, έναντι 39 δισ. δολαρίων.

Η μετοχής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας υποχώρησε περί του 6% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να  τραβήξει και προς τα πίσω τον ευρωπαϊκό κλάδο υγείας, ο οποίος έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,27%, ο μοναδικός από τους κυριότερους κλάδους του πανευρωπαϊκού κλάδου Euro STOXX 600, ο οποίος σήμερα παρουσιάσε απώλειες.

Αντιθέτως η μετοχή της Alexion στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει εκτοξευθεί περισσότερο από 30%, δίνοντας ώθηση και στον κλάδο υγείας στη Wall Street

Η σημερινή βουτιά της μετοχής της AstraZeneca, η οποία εργάζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. για την παρασκευή tτου υποψηφίου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έχει διαγράψει από την κεφαλαιοποίηση της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας περί των 7 δισ. λιρών (9,4 δισ. δολάρια). 

Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει συνάψει ποτέ η AstraZeneca και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως σε μια χρονιά που οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις έχουν περιορισθεί σε μέγιστο βαθμό, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Βάσει της συμφωνίας των 39 δισ. δολαρίων προβλέπεται η καταβολή 60 δολαρίων σε μετρητά και περί των 115 δολαρίων στο μετοχικό κεφάλαιο για κάθε μετοχή, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του ποσού της εξαγοράς θα χρηματοδοτηθεί από τις μετοχές της AstraZeneca.

Ωστόσο, σήμερα οι επενδυτές οι οποίοι ζυγίζουν τα πράγματα διαφορετικά όχι μόνο έχουν γυρίσει την πλάτη στη μετοχής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, στις μετοχές μιας εταιρείας η οποία υπό την καθοδήγηση του Πασκάλ Σοριό τα τελευταία 8 χρόνια έχει αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου. 

Η συγκυρία αν και μοιάζει ιδανική για την AstraZeneca δεν μοιάζει να είναι καθώς έχει ταμειακά διαθέσιμα περί των 8 δισ. δολαρίων, ενώ το χρέος της είναι 1,7 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τα κέρδη της.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς θα γίνει μέσω μιας οικονομικής διευκόλυνσης ύψους 17,5 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες Morgan Stanley, JPMorgan και Goldman Sachs, ενώ το υπόλοιπο ποσό της συμφωνίας θα καλυφθεί μέσω των μετοχών της Astrazeneca. 

Ιδιαίτερα σκεπτικός εμφανίζεται ο Μάρκους Μανς της Union Investment, η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές της AstraZeneca.
«Όταν δεν έχεις μετρητά δεν αγοράζεις μια μεγάλη εταιρεία εκτός εάν είναι ευκαιρία που έρχεται μια φορά στη ζωή και έχει ισχυρά στρατηγικά πλεονεκτήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δύσκολα μπορείς να αποκαλέσεις αυτή τη συμφωνία ευκαιρία ζωής και οι στρατηγικές αξίες είναι αδύναμες», υπογραμμίζει.

Πέραν του ότι διευρύνει το πεδίο δράσης της με την απόκτηση της Alexion εισχωρώντας στην ιατρική των σπάνιων ασθενειών, η παρασκευή του εμβολίου θα είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξή της, ωστόσο κέρδη δεν αναμένεται να αποκομίσει καθώς έχει δεσμευθεί να το διανείμει χωρίς πσοστό κέρδους. Και τα έσοδα από το εμβόλιο δεν θα είναι καθόλου αμελητέα για τις υπόλοιπες τουλάχιστον φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, τα έσοδα για τις Pfizer και Moderna από τις πωλήσεις των εμβολίων το επόμενο έτος αναμένονται να διαμορφωθούν στα 32 δισ. δολάρια.

Για την Pfizer τα έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν στα 19 δισ. δολάρια, από μόλις 975 εκατ. δολάρια το 2020, τα οποία όμως θα μοιρασθεί με τη γερμανική BioNTech την εταιρεία που αναπτύσσουν από κοινού το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News