Business & Finance Κυριακή 13/06/2021, 11:10
BUSINESS & FINANCE

Γουόρεν Μπάφετ: Ολιγαρκής γεράκος ή η προσωποποίηση της απληστίας των πλουσίων;

«Κανένας άλλος ανάμεσα στους 25 πλουσιότερους δεν απέφυγε περισσότερους φόρους από τον Μπάφετ», έγραψε η ProPublica

Γουόρεν Μπάφετ: Ολιγαρκής γεράκος ή η προσωποποίηση της απληστίας των πλουσίων;

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα ProPublica, που προκάλεσε σάλο τις τελευταίες ημέρες, αποκαλύπτοντας ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πληρώνουν ελάχιστους φόρους στο ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, παρουσιάζει τον Γουόρεν Μπάφετ σαν την προσωποποίηση της απληστίας των δισεκατομμυριούχων

«Κανένας άλλος ανάμεσα στους 25 πλουσιότερους δεν απέφυγε περισσότερους φόρους από τον Μπάφετ», έγραψε. 

Και αυτό γιατί από τα στοιχεία που ανέλυσε, διαπίστωσε ότι στο διάστημα 2014-2018, ο Γουόρεν Μπάφετ πλήρωσε φόρους μόλις 24 εκατ. δολαρίων, για δηλωμένα εισοδήματα 125 εκατ. δολαρίων. Όπως τόνισε η ProPublica, στο ίδιο διάστημα, η προσωπική του περιουσία αυξήθηκε κατά 24 δισ. δολάρια. 

Πώς κατάφερε να κρατήσει τόσο χαμηλά τους φόρους του; Πρώτον, διατηρεί πάνω από το 99% του πλούτου του σε μετοχές της εταιρείας του, της Berkshire Hathaway, οι οποίες δεν φορολογούνται παρά μόνο όταν πουληθούν. Και δεύτερον, η εταιρεία του δεν διανέμει μέρισμα, για το οποίο οι μέτοχοι θα έπρεπε να φορολογηθούν. 

Δηλαδή, ο Μπάφετ δεν χρησιμοποιεί τα κόλπα φοροαποφυγής που επιστρατεύουν άλλοι δισεκατομμυριούχοι. Οι CEOs της Amazon, Τζεφ Μπέζος και της Tesla, Ίλον Μασκ, για παράδειγμα, πλήρωσαν στο διάστημα αυτό μηδενικούς φόρους, εν μέρει γιατί πήραν δάνεια και άρα οι τόκοι των δανείων αυτών εκπίπτουν από το εισόδημά τους. 

Ο Μπάφετ, αντίθετα, δηλώνει ότι πληρώνει φόρους ανελλιπώς, από το 1944. 

Και εάν κοιτάξει κανείς το χαμηλών τόνων lifestyle, τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες, τις εκκλήσεις του για την αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων και την άρνησή του να χρησιμοποιήσει δημοφιλή φορολογικά «παραθυράκια», ενδεχομένως να καταλήξει ότι ο Μπάφετ απέχει πολύ από το να θεωρείται το πρόσωπο της απληστίας των κροίσων. Άλλωστε, ο ίδιος αρνείται τις πολυτέλειες που τόσο αγαπούν οι άλλοι «συγκάτοικοί» του στις λίστες των δισεκατομμυριούχων. 

Ο 90χρονος «γκουρού» των επενδύσεων ζει στην Όμαχα της Νεμπράσκα, στο ίδιο σπίτι που είχε αγοράσει το 1958 αντί 32.000 δολαρίων (δηλαδή 290.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα). 

Παίρνει το πρωινό του από τα McDonald’s κάθε πρωί πηγαίνοντας προς τα κεντρικά γραφεία της Berkshire, πίνει πολλή Coca Cola, πού και πού τρώει ένα παγωτό από την αλυσίδα Dairy Queen και διασκεδάζει παίζοντας μπριτζ μέσω ίντερνετ. 

Δεν χρησιμοποιεί εταιρικό αυτοκίνητο και δεν έχει συνδρομές σε αριστοκρατικά κλαμπ τις οποίες να πληρώνει η Berkshire. Δεν χρησιμοποιεί ιδιωτικά τζετ της εταιρείας για τα προσωπικά του ταξίδια, παρότι η Berkshire έχει στην κατοχή της τη NetJets, μία εταιρεία που ειδικεύεται στα ιδιωτικά αεροπλάνα. 

Δεν αγοράζει καινούργια αυτοκίνητα, αλλά μεταχειρισμένα, τα οποία επισκευάζει για να γλιτώσει χρήματα. Κυκλοφορούσε με την ίδια Cadillac για οκτώ χρόνια, αφότου η κόρη του του είπε ότι η εικόνα του αυτοκινήτου ήταν πια ντροπιαστική και τον έπεισε να πάρει ένα νεότερο μοντέλο το 2014. 

Ως CEO της Berkshire αμείβεται με ετήσιο μισθό 100.000 δολαρίων εδώ και 40 χρόνια, την ώρα που ο μέσος μισθός ενός CEO εταιρείας του δείκτη S&P 500 είναι 15 εκατ. δολάρια. Και δεν λαμβάνει μπόνους ή stock options. 

Απαντώντας στα όσα τον κατηγορεί η ProPublica, εξήγησε ότι έχει δεσμευτεί να δωρίσει πάνω από το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Από το 2006, έχει δωρίσει περίπου τις μισές από τις μετοχές του στην Berkshire -αξίας περίπου 100 δισ. δολαρίων σε σημερινές τιμές- σε πέντε ιδρύματα. 

Και τόνισε ότι προτιμά να δίνει τα χρήματά του σε αυτά τα ιδρύματα, παρά στην αμερικανική κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι τα χρήματα θα είναι πιο χρήσιμα για την κοινωνία εάν διανεμηθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς παρά εάν χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί ελαφρώς το όλο και αυξανόμενο αμερικανικό χρέος», είπε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News