Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 07:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ProPublica: Οι δισεκατομμυριούχοι που πληρώνουν μηδενικό φόρο

ProPublica: Οι δισεκατομμυριούχοι που πληρώνουν μηδενικό φόρο

Έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι αρκετοί δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά χαμηλό ή και μηδενικό φόρο ορισμένες χρονιές έχουν διαρρεύσει στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα ProPublica.

Το site υποστηρίζει ότι με βάση τα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεν πλήρωσε καθόλου φόρο το 2007 και το 2011, ενώ για τον Ίλον Μασκ της Tesla, τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, ο λογαριασμός της εφορίας ήταν μηδενικός το 2018. 

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη διαρροή «παράνομη» και γνωστοποίησε ότι τόσο το FBI όσο και οι φορολογικές αρχές έχουν ανοίξει έρευνα για να δουν πως τα φορολογικά δεδομένα πολιτών (τα οποία είναι προσωπικά δεδομένα) διέρρευσαν στη δημοσιότητα. 

Η ProPublica υποστηρίζει ότι αναλύει έναν «μεγάλο όγκο δεδομένων» της IRS (είναι η αμερικανική ΑΑΔΕ) και τις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις τεράστιες απαλλαγές που απολαμβάνουν οι πλούσιοι. Η διαρροή αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία έχει φουντώσει η συζήτηση για την ανάγκη ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα συμβάλει στην άμβλυνση των ανισοτήτων. 

Σύμφωνα με την ProPublica οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί πληρώνουν λιγότερο φόρο – κατά μέσο όρο 15,8% του ακαθάριστου εισοδήματος- από έναν απλό εργάτη στη χώρα. Ξεκαθαρίζει δε πως δεν παρανομούν. Αξιοποιούν απολύτως νόμιμες φορολογικές τακτικές που τους επιτρέπουν να συρρικνώνουν τα φορολογικά τους βάρη. 

Βασιζόμενη σε στοιχεία του Forbes η ProPublica υπολόγισε ότι οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί συλλογικά είδαν τον πλούτο τους να εκτινάσσεται κατά 401 δισ. δολάρια από το 2014 έως το 2018, αλλά στο ίδιο διάστημα πλήρωσαν φόρους 13,6 δισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News