Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 20:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάρλος Γκοσν: Το ιστορικό της χολιγουντιανής απόδρασης

Κάρλος Γκοσν: Το ιστορικό της χολιγουντιανής απόδρασης

Περίπου ενάμισι χρόνο μετά τη χολιγουντιανή απόδραση ενός από τα γνωστότερα μεγαλοστελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας αποκαλύφθηκε δια στόματος του ιδίου ο τρόπος, με τον οποίο κατάφερε να καταφύγει από την Ιαπωνία στο Λίβανο. Ο λόγος βέβαια για τον Κάρλος Γκόσν, πρώην πρόεδρο της Nissan και της Renault, με μακρά πορεία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος το Δεκέμβριο του 2019 απέδρασε από κατ’οίκον περιορισμό στο Τόκιο, όπου κρατείτο με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος των δύο εταιρειών.

Ο Γκοσν απέδρασε μεταφερόμενος σε ένα κουτί μέσα από τους δρόμους του Τόκιο, από όπου επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό την πατρίδα του, τον Λίβανο. «Το αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να απογειωθεί στις 11 μ.μ. Τα 30 λεπτά αναμονής στο κουτί εντός του αεροσκάφους πριν την απογείωση ήταν κατά πάσα πιθανότητα η μεγαλύτερη αναμονή που έχω βιώσει ποτέ στη ζωή μου», αποκάλυψε ο Κάρλος Γκοσν σε αποκλειστική συνέντευξή του στο BBC.

«Το συναρπαστικό είναι ότι επιτέλους, μπορώ να λέω αυτή την ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκοσν στο BBC. Η εξιστόρηση ξεκινά από τη στιγμή της σύλληψής του σε αεροδρόμιο του Τόκιο πριν από τρία χρόνια: «είναι σαν να συγκρούεσαι με λεωφορείο ή να σου έχει συμβεί κάτι πολύ τραυματικό. Η μόνη ανάμνηση που έχω από εκείνη τη στιγμή είναι το σοκ, το τραύμα που απέμεινε». Ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας μεταφέρθηκε άμεσα σε κρατητήρια του Τόκιο. «Ξαφνικά έπρεπε να μάθω να ζω χωρίς ρολόι, χωρίς υπολογιστή, χωρίς κινητό τηλέφωνο, χωρίς ειδήσεις, χωρίς στυλό – τίποτα».
Εκτίοντας την ποινή του, ο Κάρλος Γκοσν περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κατ’οίκον περιορισμό στην οικία του στο Τόκιο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τη δικάσιμο της υπόθεσής του, η οποία θα μπορούσε να απέχει ακόμη πολλά χρόνια. Επιπλέον, είχε να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο φυλάκισης 15 ετών σε μία χώρα, όπου το ποσοστό καταδίκης ανέρχεται στο 99,4%.

Την απόφαση να δραπετεύσει την έλαβε, όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να επικοινωνεί με τη σύζυγό του, Κάρολ. «Το σχέδιο ήταν ότι εφόσον δεν μπορεί να με δει κόσμος, τότε θα πρέπει να είμαι κρυμμένος μέσα σε κάτι. Και ο μόνος τρόπος να είμαι κρυμμένος, ήταν να βρίσκομαι σε ένα κουτί ή σε αποσκευή, ώστε κανείς να μην μπορεί να με δει, να με αναγνωρίσει και επομένως το σχέδιο θα είχε επιτυχία», δήλωσε στο BBC. Μάλιστα, η ιδέα να κρυφτεί σε κουτί μουσικού οργάνου φαινόταν ως η πιο λογική, καθώς εκείνη την περίοδο διεξάγονταν πολλές συναυλίες στη χώρα.

«Θα έπρεπε να γίνει σε μία φυσιολογική ημέρα, όπου θα είχα ένα φυσιολογικό περίπατο, με φυσιολογικά ρούχα, φυσιολογική συμπεριφορά και ξαφνικά να άλλαζαν όλα», τονισε ο Γκοσν μιλώντας στο BBC, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο όφειλε να φορέσει ρούχα που δεν θα τραβούσαν την προσοχή του κόσμου.

Η ημέρα της απόδρασης

Ο Κάρλος Γκοσν ταξίδεψε σε αυτή την αμφίεση με τρένο από το Τόκιο μέχρι την Οσάκα, όπου τον περίμενε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος. Προκειμένου να επιβιβαστεί όμως στο αεροσκάφος, όφειλε να μπει στο κουτί. «Όταν μπαίνεις στο κουτί, δεν αναλογίζεσαι το παρελθόν, δεν σκέφτεσαι το μέλλον, απλώς σκέφτεσαι τη στιγμή. Δεν φοβάσαι, δεν έχεις κανένα αίσθημα πέραν της φοβερής συγκέντρωσης στο ότι «αυτή είναι η ευκαιρία σου και δεν μπορείς να τη χάσεις. Εάν τη χάσεις, θα το πληρώσεις με τη ζωή σου, με τη ζωή ενός κρατουμένου στην Ιαπωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC.

Ο πρώην πρόεδρος της Renault και της Nissan μεταφέρθηκε κατ’αυτόν τον τρόπο από το ξενοδοχείο στην Οσάκα μέχρι το αεροδρόμιο από δύο άνδρες, οι οποίοι προσποιούνταν ότι ήταν μουσικοί. Συνολικά ο Γκοσν υπολογίζει ότι βρισκόταν μέσα στο κουτί για περίπου μιάμισι ώρα, την οποία ένιωσε σαν να ήταν «ενάμισης χρόνος».

Το ιδιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε κανονικά στην ώρα του και ο Κάρλος Γκοσν μεταφέρθηκε στην Τουρκία, από όπου μεταβιβάσθηκε σε αεροσκάφος προς Βυρητό. Ελλείψει συμφωνίας έκδοσης κρατουμένων μεταξύ Ιαπωνίας και Λιβάνου, ο Γκοσν μπόρεσε να μείνει στη Βυρητό μέχρι και σήμερα. Οι άνθρωποι ωστόσο που τον βοήθησαν να δραπετεύσει οδηγήθηκαν στις ιαπωνικές αρχές. Παράλληλα, κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο Γκρεγκ Κέλι, πρώην συνέταιρος του Κάρλος Γκοσν, για συγκάλυψη των οικονομικών ατασθαλιών.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News