Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό εξέταση ο C. Ghosn από Γάλλους δικαστές στον Λίβανο

Οι Γάλλοι νομικοί θα εξετάσουν αν ο Γκοσν χρησιμοποίησε χρήματα της Renault για προσωπικούς λόγους

Υπό εξέταση ο C. Ghosn από Γάλλους δικαστές στον Λίβανο

Αντιπροσωπεία Γάλλων δικαστών έχει μεταβεί στο Λίβανο, όπου από σήμερα θα υποβάλλουν σε ερωτήσεις τον πρώην ισχυρό άνδρα της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, Κάρλος Γκοσν, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα από στα τέλη του 2019 όταν και διέφυγε από τις ιαπωνικές αρχές που τον είχαν συλλάβει με την κατηγορία οικονομικών ατασθαλιών. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, οι Γάλλοι νομικοί θα εξετάσουν αν ο Γκοσν χρησιμοποίησε χρήματα της Renault για προσωπικούς λόγους, όπως για παράδειγμα για εκδηλώσεις στις Βερσαλλίες ή για ένα ιδιωτικό πάρτι, ενώ επίσης στο μικροσκόπιό τους έχουν μπει χρηματοροές από τη Renault προς τη θυγατρική της στην Ολλανδία και σε έναν πωλητή στο Ομάν. 

Η διαδικασία της οποίας την οργάνωση έχουν αναλάβει οι δικαστικές αρχές του Λιβάνου, αναμένεται να διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου, για την οποία η ομάδα υπεράσπισης του Γκοσν ισχυρίζεται ότι έχει κενά και θα έπρεπε να τον καλέσουν ως κατηγορούμενο για να έχει νομική υπόσταση η εξέταση αυτή. Από τη μεριά τους, με ανακοίνωσή τους οι Γάλλοι δικαστές ισχυρίζονται ότι ο αρχιτέκτονας της συμμαχίας αυτής, εγκαλείται ως μάρτυρας κι έτσι δεν υφίσταται καμιά νομική παρατυπία. 

Ο πρώην πρόεδρος των Nissan και Mitsubish και πρώην διευθύνοντας σύμβουλος στη Renault, συνελήφθη από τις ιαπωνικές αρχές, για απόκρυψη των πραγματικών του αμοιβών και για προσωπικά του έξοδα τα οποία περνούσε σε εκείνα της Nissan. 

Κατάφερε να διαφύγει από τον κατ’ οίκον περιορισμό, με έναν τρόπο που θυμίζει ταινία, κρυμμένος σε μια θήκη για μουσικά όργανα και να πετάξει στον Λίβανο, όπου και του δόθηκε άσυλο. 

Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο στην Ολλανδία, εξέδωσε απόφαση με την οποία ζητάει από τον Γκοσν να αποπληρώσει 5 εκατ. ευρώ στις Nissan και Mitsubishi για μισθούς που δεν δικαιολογούνται.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News