Business & Finance Δευτέρα 9/05/2022, 07:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι άγνωστοι ιδρυτές που έχασαν δισεκατομμύρια: Η ιστορία της Tesla δεν είναι αυτή που νομίζετε

Οι άγνωστοι ιδρυτές που έχασαν δισεκατομμύρια: Η ιστορία της Tesla δεν είναι αυτή που νομίζετε

Τον Ιούλιο του 2006, η Tesla μάζεψε μερικούς δημοσιογράφους στη Σάντα Μόνικα για να τους παρουσιάσει το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα roadster αξίας 100.000 δολαρίων. Αυτό το αυτοκίνητο, και ένα πιο φθηνό οικογενειακό σεντάν που θα παρουσιαζόταν αργότερα, θα δείξει στους γίγαντες του Ντιτρόιτ πώς να φτιάξουν ελκυστικά αμάξια με μηδενικούς ρύπους, είπε με θράσος ο CEO της άγνωστης τότε αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Λίγοι τον πίστεψαν την εποχή εκείνη, όμως αποδείχθηκε σωστός. Ωστόσο, δεν ήταν εκείνος που καρπώθηκε αυτή την επιτυχία. Γιατί ο CEO της Tesla το 2006 δεν ήταν αυτός που όλοι πιστεύουν, αλλά ο Martin Eberhard.

Οι άγνωστοι ιδρυτές που έχασαν δισεκατομμύρια: Η ιστορία της Tesla δεν είναι αυτή που νομίζετε-1
O Martin Eberhard. 

Ο σημερινός CEO της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Elon Musk, κράτησε πιο χαμηλό προφίλ σε εκείνη την παρουσίαση του 2006. Ως επενδυτής στην Tesla, αρκέστηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους για την ανάγκη απεξάρτησης της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη βενζίνη το ταχύτερο δυνατό. 

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο Musk έκανε μια περιουσία που ξεπερνά τα 265 δισ. δολάρια από την επιτυχία της Tesla. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, όμως, είναι ότι η Tesla δεν ιδρύθηκε από τον Musk, αλλά από τον Marc Tarpenning και τον Martin Eberhard. 

Οι άγνωστοι ιδρυτές που έχασαν δισεκατομμύρια: Η ιστορία της Tesla δεν είναι αυτή που νομίζετε-2
O Marc Tarpenning. 

Ήταν εκείνοι που το 2003 σκέφτηκαν να ονομάσουν την εταιρεία τους προς τιμήν του εφευρέτη Nikola Tesla. Κανείς τους όμως δεν κράτησε αρκετές μετοχές της εταιρείας που έφτιαξαν για να γίνει δισεκατομμυριούχος. 

Βέβαια, χρειάστηκαν τα κεφάλαια του Musk -τα χρήματα που είχε βγάλει από την πώληση της εταιρείας που σήμερα γνωρίζουμε ως  PayPal- για να γίνει το όραμα των Eberhard και Tarpenning πραγματικότητα. Όμως τα χρήματα αυτά επέτρεψαν στον Musk να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Tesla, αυξάνοντας το ποσοστό του μέσα από εννέα γύρους χρηματοδότησης, πριν από την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, το 2010. 

Μιλώντας στο Forbes, πριν από μερικούς μήνες,  ο Eberhard είχε πει ότι διατηρεί ένα «σχετικά μικρό» ποσοστό στην εταιρεία. «Πούλησα ένα καλό μερίδιο των μετοχών μου πριν από πολύ καιρό», είπε ο 61χρονος, εξηγώντας ότι δεν ήταν πλούσιος όταν ίδρυσε την Tesla και για αυτό αναγκάστηκε να αναζητήσει χρηματοδότηση από τον Musk. 

Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν εξελίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Eberhard ουσιαστικά εκδιώχθηκε από την Tesla το 2007, οπότε και πούλησε μεγάλο μέρος των μετοχών του. Το 2009 κατέθεσε αγωγή κατά του Musk για την απομάκρυνσή του από την εταιρεία και για συκοφάντηση, πριν να καταλήξει σε συμβιβασμό, οι όροι του οποίου δεν έγιναν γνωστοί. 

«Όταν με έδιωξαν από την Tesla δεν είχα χρήματα – εννοώ δεν είχα καθόλου χρήματα», έλεγε ο Eberhard. Επιπλέον, λόγω του συμβολαίου που είχε υπογράψει με την Tesla, δεν μπορούσε να πιάσει αλλού δουλειά για έναν χρόνο. 

Οι άγνωστοι ιδρυτές που έχασαν δισεκατομμύρια: Η ιστορία της Tesla δεν είναι αυτή που νομίζετε-3
O Elon Musk το 2010. 

Από την ομάδα των πέντε αρχικών συνεταίρων της Tesla, το Forbes υπολογίζει ότι μόνο ένας είναι δισεκατομμυριούχος, πέραν του Elon Musk. Ο λόγος για τον πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, JB Straubel, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία το 2019. Σήμερα είναι CEO και συνιδρυτής της startup ανακύκλωσης μπαταριών Redwood Materials. 

Ο μηχανικός Ian Wright, που καταγράφεται ως συνιδρυτής της Tesla, αφότου ένωσε τις δυνάμεις του με τους Eberhard και Tarpenning λίγους μήνες μετά την δημιουργία της εταιρείας, έφυγε το 2004 για να φτιάξει μια άλλη επιχείρηση ηλεκτροκίνησης. Πούλησε το ποσοστό του πριν από πολλά χρόνια, αφού όπως λέει, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η εταιρεία θα έφτανε να αξίζει 1 τρισ. δολάρια. 

Βέβαια, η ιστορία της Tesla δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη στον κλάδο της τεχνολογίας. Στην περίπτωση της Apple, για παράδειγμα, ο Steve Jobs υπολογίζεται ότι είχε περιουσία 2 δισ. δολαρίων όταν πέθανε, ενώ ο Steve Wozniak μόνο 100 εκατ. δολάρια. Ο τρίτος συνιδρυτής της Apple, Ronald Wayne, πούλησε το ποσοστό του πολύ νωρίς, για 800 δολάρια. 

Πάντως, ο Eberhard δηλώνει ευχαριστημένος με την επιτυχία της Tesla. «Όποια και εάν είναι η άποψή μου για τον Musk, είμαι ακόμα πολύ χαρούμενος που βλέπω την επανάσταση στα αυτοκίνητα την οποία τελικά εμείς ξεκινήσαμε», λέει. 

Ο Musk, από την άλλη, δεν κρύβει την άποψή του για τον πρώην συνέταιρό του. «Κυριολεκτικά ο χειρότερος άνθρωπος με τον οποίο έχω δουλέψει», έχει πει στο παρελθόν για τον Eberhard. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Είτε τον αγαπάτε, είτε τον μισείτε, αυτός είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στη γη

Εδώ ζει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου: Το «φτωχικό» του Elon Musk

«Αντί να πίνω κοκτέιλ στην παραλία, θα σώσω την ανθρωπότητα» – Η ίδρυση μιας εταιρείας 100 δισ. δολαρίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News